Görmezden Gelmeyelim: Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni

Emir Yunt, 11/13/2015
Merhaba!
Sizler için bu hafta Cermodern’de yer alan “Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni” sergisini gezdim. Sergi 5-15 Kasım tarihleri arasında ziyarete açık ve girişler ücretsiz. Sergide gerçekten çok zengin bir içerik vardı, sizlere gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.
8656098_orig
Sergi kronolojik bir biçimde ilerliyor. Böylelikle her dönem hakkında bilgi sahibi olarak ilerliyorsunuz.
3997052_orig
Sergide birçok görsel ve işitsel efektlerle hazırlanan üç boyutlu öge bulunmakta. Hepsi gerçekten çok açıklayıcı ve yaratıcı görünüyor.
8354536_orig
Şizofrenin kolaylıkla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu sergide kısa bir gezinti yaptığınızda anlıyorsunuz. Meğer şizofreni hakkında bildiklerimiz tamamen kulaktan dolmaymış!
839211_orig
Şimdi aynaya bakma ve kendinizle yüzleşme zamanı. Sergiyi gezdiğimizde biraz da olsa şizofreni hastalarının ne hissettiğini anlamanız mümkün. Unutmayalım onların yerinde biz de olabilirdik.
5040306_orig
Sergideki en ilginç ögelerden biri ise “Dönen Yatak”. Gerçekten de hazırlanan mekanizma sayesinde yatağa yattığınızda hızlı bir şekilde 360 derece dönebiliyorsunuz. Bu yöntem 1850’li yıllarda doktorların kullandığı yöntemlerden biriydi. Bu şekilde onların tedavi yöntemlerini de tecrübe edebilme fırsatınız oluyor.
3552572_orig
1880-1920 yılları arasında Dr. Kraepelin tarafından çekilen hasta fotoğrafları sade bir şekilde değil, o dönemi andıran bir yaratıcılıkla sunulmuş.
9276860_orig
Sergide yer alan en ilgi çekici instalasyon ise “Empati Kabini”. Bu karanlık kabine girdiğinizde şizofren hastalarının yaşadığı algı bozukluklarını yaşamanız mümkün. Anlamsız sesler duyuyor ve ışık patlamaları görüyorsunuz. Böylece onların gördüğü halüsinasyonları tecrübe edebiliyorsunuz. Empati Kabininde oldukça yaratıcı olduğunu söylemem gerek.
Genel olarak sergiyi gezerken gerçekten çok keyif aldığımı ve birçok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Şizofrenin aslında düzenli olarak ilaç kullanıldığında kolay tedavi edilen bir hastalık olduğunu ve hastaların gayet normal bir şekilde sosyal hayatlarına devam edebileceklerini öğrendim. Ayrıca sergide çalışan tüm gönülleri gerçekten çok ilgili ve istekliydiler. Çok fazla emek harcandığı her halinden belli oluyor. Sizde bu sergiyi yakından görmek isterseniz 15 Kasım Pazar gününe kadar Cermodern’i ziyaret etmelisiniz!