Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Direnişi Büyütmek İçin Tekrardan Yollarda

Ekin Taneri, 06.05.2016

Ankara’da düzenlenen festivaller içinde özel bir yere sahip olan alternatif festival İşçi Filmleri Festivali on birinci kez direnişe omuz vermek için seyircisiyle buluşuyor. Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri şiarıyla yola çıkan festival, Ankara seyircisiyle 2 Mayıs Pazartesi gecesi Mert Fırat ve Çiğdem Sezgin’in sunumuyla buluştu. Festivalin açılış filmi Geride Kalanlar, yönetmeni Şafak Pavey’in katılımıyla izlendi.Gösterimlerinin tamamı ücretsiz olan İşçi Filmleri Festivali, sinemayı dört duvar arasından çıkarıp mahallelere, fabrikalara, sendikalara taşıyor. Başladığı zamandan bugüne kollektif bir emekle büyüyen festival bu yılda direnişe ve emeğe destek veriyor.

http://www.iff.org.tr/arsiv/ankara_2016.pdf

Yukarıdaki linkte festivalin Ankara programını bulabilirsiniz.

Gösterimler bir kaç ana başlığa bölünmüş festivalde. Sinetopya, Sinetopya-Gece Vardiyası, İşçi Filmleri, Mülteci Filmleri, Kent Doğa Filmleri, Direniş Filmleri, Kadın Filmleri bu başlıklardan birkaç tanesi. Gösterimlerini, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Mimarlar Odası, Ses Ankara Şube, Jeoloji Mühendisleri Odası, Elektirik Mühendisleri Odası, Ankara Tabip Odası, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve ODTÜ Vişnelik’te gerçekleştirecek olan festivalin mahalle programları ayrıca hazırlanmış. Bu sene sinema severler Mamak, Dikmen, Seyranbağları, Keçiören, Eryaman-Sincan, Batıkent ve Çayyolu bölgelerinde filmleri izleyebilecekler.

Film gösterimlerinin yanı sıra çok dolu dolu bir atölye,etkinlik takvimine sahip olan festival, Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ile üç ortak etkinlik düzenliyor. 8 Mayıs Cuma günü 14.00′da Toz Bezi filminin gösteriminin ardından izleyiciler filmin yönetmeni Ahu Öztürk ile buluşma şansı yakalayacaklar. Aynı günün akşamında saat 19.00′da Ortadoğu’da Kadın Sesleri paneli Evrim Hikmet Söğüt’ün katılımıyla gerçekleşecek.

3-12 Mayıs Mayıs tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezinde Çiçek Kahraman’ın “Bütün Mahalleli Duysun” adlı video yerleştirmesi sergilenecek. Oldukça ilginç olan bu etkinliği kaçırmamanızı öneririz.

Geleceği çocukların üzerinden gören festival ekibi onlar içinde çok güzel bir etkinlik takvimi oluşturmuş. Ellerinde Kamera Büyüyor Bu Çocuklar diye adlandırılan bu bölümde video gösterimleri ve oturumlar gerçekleştirilecek. Mülkiyeliler Birliği’nde etkinlikler iki oturum halinde gerçekleştirilecek ve saat 13.00′da başlayacak.

Atölye programları içinde bizim en çok ilgimizi çeken 7 Mayıs Cumartesi günü  Ersan Ocak’ın sunumuyla gerçekleşecek olan “Toplumsal Direniş Belgeselleri Nasıl Yapılmalı” atölyesi. Kaçırmamanızı öneririz.

Mayıs ayı bir çok festivale ev sahipliği yapıyor ama Mayıs ruhunu en iyi İFF yansıtıyor. Her sana daha özel bir program ve iyi planlanmış etkinlikleriyle seyirci karşına çıkan festival direnenlere destek vermeye devam ediyor.