Holi Fest

Zeynep Bilgihan, 4/24/15

Hindistan’a özgü olan Holi Festivali’ni son yıllarda duymayan kalmamıştır herhalde. Hint halkı rengarenk toprak boyaları önce yüzlerine sürerler sonra da toz halinde birbirlerine atarlar. Bu festival o kadar renkli ve güzel görüntülere sahne olmaktadır ki, bir çok tanınmış firma reklam kampanyalarında Holi Fest’i kullanmışlardır bile.

Bu festivalin amacı asıl olarak baharın gelişini kutlamaktır. İnsanların üzerine dökülen etrafa saçılan boyalar, inanışa göre baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgelemektedir. Aynı zamanda bu gelenek tanrılar arasında geçen bir mitolojiye dayanır. Mitolojiye göre, Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken Radha’nın teni rengârenktir. Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun popülerlik kazanır ve zamanla bir festivale dönüşür. Festivaldeki her rengin bir anlamı vardır. Kırmızı: Masumiyet, Yeşil: Canlılık ve enerji, Mavi: Sakinlik ve ağırbaşlılık, Sarı: Dindarlık Hindistan’a ait olan bu festival, diğer kültürlere o kadar eğlenceli ve değişik gelmiş olacak ki, son yıllarda tüm Avrupa’ya ve Amerika’ya yayıldı. Hint verisyonu gibi değil biraz yorumlanarak ve değişerek tabii… Avrupa’da daha çok bahar aylarında müzik festivali şeklinde, Amerika’da ise Colour Sky Run 5 km koşu şeklinde yapılıyor. Müzik festivallerinde belirli saatlerde ve müziğin ritmine göre fırlatılan boyalar, 5 km koşu parkurunda her bir kilometre tamamlandığında fırlatılıyor.

Ben ilk Holi Fest deneyimimi Zürich’te yaşadım. Gerçek anlamda hayatımın en renki günüydü. O kadar çok eğlenmiş ve o kadar çok toz boyaya bulanmıştım ki… Ancak insan o kadar boyaya maruz kalınca hatta çok kez yutunca endişelenmeden edemiyor, içiniz rahat olsun tüm Holi Fest boyaları gıda boyasıyla renklendirilen %100 mısır nişastası.

Bunları anlatmamın tabii ki tek bir nedeni var çünkü bu deneyimi Hindistan’a, Amerika’ya ya da Avrupa’ya gitmeden de yaşayabilirsiniz, hem de bizim bozkırımızda, Ankara’da 🙂 Colour Run 5km koşusu 24 Mayıs’ta TED Koleji İncek Kampüsü’nde düzenlenecekmiş, detaylar burada. İmkanınız varsa kesinlikle kaçırmayın, ben tabii ki de herkesi ikna çabalarıma başladım. Şimdilik orada görüşmek üzere…