Orada Bir Yer: Esnaf Sokağı

Kerim Ünaldı, 1/11/2015

Arkadaşımla birlikte Çıkrıkçılar Yokuşu’ndaki Bakırcılar Çarşısını görmek için bir geziye çıktık. Eğer tarihi yerleri görmek istiyorsanız Ankara Ulus’ta yer alan Esnaf Sokağı Ankara’nın eski zamanlarının hala yaşatıldığı ve bu kentin yerel tatlarını içeren, tarih kokan bir seçenek olabilir.

Ankara’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biri olarak esnaf sokağı…

Eski Ankara’nın popüler ticaret merkezlerinden biri olan Esnaf Sokağı, şimdilerde eski yoğunluğunda değil. Fakat gerek bakırcılık sanatıyla gerek nostaljik havasıyla gelenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. O civardaki dükkan sahipleri oldukça eski. Kimisi ustasının yanında çırak olarak başlamış ve usta olmuş. Kimisi küçüklükten beri babasının yanında yetişmiş ve bu sanatı öğrenmiş. Herbirinin farklı bir hikayesi  var bu sokakta…
Ankaralıların birgün mutlaka alışveriş için yolunun düştüğü bu yokuşta, bir çok iş kolunu görebilirsiniz. Manifaturacılar, perdeciler, tuhafiyeciler ve bir de bakırcılar. Sokağın en önemli özelliklerinden biri tabiki ürünlerin el emeği ile üretiliyor olması. Yüzyıllık bakır tepsilere, kaplara yakından bakmak isteyebilirsiniz.


Çarşı esnafına göre sokağın AVM’lere yenik düşmesiyle, günümüzde eskisi kadar kazanç elde edilemiyor. Buna bir de geçtiğimiz yıllarda çıkan yangın eklenince bazı dükkanlar kapanmış hatta işlerine çadırda devam etmek zorunda kalmışlar.
Diyeceğim o ki; eski Ankara’yı merak eden tarihseverler için kesinlikle görülmesi gereken turistik bir yer. Geleneksel kültürün sürekliliği için tekrar canlanmaya başlayan bakırcılık sanatı günümüzde hediyelik eşya adına güzel bir seçenek. Belki salonlarımızı süsleyecek, belki de konuklarımızı ağırlarken güzel sunumlarda kullanabileceğimiz şık parçalar bulabileceğimiz bir çarşı burası. Bizler de bu kültürü canlı tutmak ve geleneklerimize sahip çıkmak için birkaç parça eşyayı büyük mağazalar yerine bu güzel Çarşıdan alabiliriz. Böylece zor zamanlar geçiren ve tekrar toparlanmaya çalışan esnafımıza biz de bir katkıda bulunmuş da oluruz.