Yemekte Ne Var? Her Restoranda Bulabileceğimiz 4 Sağlıklı Yemek!

Eylem Dinçer, Pekşen Yavuz – 1/11/2017

Annneeee Yemekte Ne var?

Ne güzeldi değil mi anne, babaanne, anneanne yemekleriyle donanmış sofralarda doyasıya yemek yemek? Eminiz ki her şeyin taptaze ve leziz olduğu kadar sağlıklı olan sofralardan kalkıp –özellikle- fast-food zincirinin bir halkası haline gelmek tıpkı bizim gibi sizin için de başta özgürlük gibi gelse de zamanla “Ah keşke sağlıklı şeylerle beslenebilseydik de bu kadar kilo almasaydık; ama işte…” ile başlayan ve bahaneden öte gitmeyen yakınmalarla devam etti. Bu bahanelerden kurtulabilmeyi başarıp anne yemeği gibi olmasa da fast-food ürünlerin cazibesine kapılmayıp sağlıklı ve –hadi ama inkar etmeyelim şimdiiiiğğğğ- bir o kadar da leziz yemekleri seçen cesur yüreklileri can-ı gönülden kutlarken, geri kalanlar için birkaç öneriyle ARTIK ellerini taşın altına koymaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

İLK ÖNERİMİZ ÇORBALAR
Atıştırsam yetecek aslında ama ne yapsam bilemedim ki!

Sakın ha sakın diyorum bak sakın! O mini boy hamburgerlere, “eti yarım porsiyon ama yağı duble olsun hocam”lı iskendere ve bu soydan gelenlere saldırmak yok! Tek ihtiyacımız olan şey sıcacık ve leziz mi leziz bir çorbada gizli. Tabii ki çorba deyince de öyle hepsine saldırmıyoruz. Dileriz ki kremasız, az yağlı ve doyurucu olanlar ilk tercihiniz olur. Önerdin de denemedik mi diyenler için Big Chefs’in birbirinden lezzetli ve bir o kadar da doyurucu çorba menüsünü gün be gün denemeniz şiddetle tavsiye edilir efendim. Küçük boy yayvan bir tencerenin içinde servis edilen çorbalar, normal küçük çorba servislerinden uzak olup, ‘dişimizin kovuğuna bile yetmedi’ deyiminden oldukça uzaktır. Rahatlıkla doygunluk hissini yaşayabilirsiniz bizden söylemesi.
Favorimiz mi ? Tabii ki,
BİG
PAZILI YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Big Chefs, 100. Yıl Mahallesi, İran Caddesi, 06700 Çankaya/Ankara
Big Chefs, 1597. Cad. Bilkent Center No:3 D:46-47, Çankaya/Ankara
Big Chefs, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi, Alacaatlı Caddesi 1-2 D:A Blok, 06810 Yenimahalle/Ankara

İKİNCİ ÖNERİMİZ SALATALAR
Vizeler, ödev teslimleri sunumlar derken kendimi biraz halsiz hissediyorum ama ne yapsam ki!

eBaşladı mı bir türlü bitmek bilmeyen sınavlar, ödevler, sunumlar, onlar, bunlar, şunlar ve diğerleri… Yoğun temponun olumsuz getirilerinden bir tanesi de giderek artan enerji kaybıdır. Uzun, tempolu ve soluksuz sınav haftalarında tükenmişlik sendromuna ramak kala defanstan hücuma geçen stres vücudumuzu daha da bitkin kılarken bizim önerimiz ise tabiki PİDELEEEER, PİZZALAAAR KEBAPLAAAR değil !! Izgara köfteli, yeşil mercimekli ya da ızgara tavuklu vee tabiki birbirinden farklı vitaminlere sıkı sıkıya sarılı, çeşitli yeşilliklerden oluşan enfes salatalar varken diğerleri de neymiş! Protein ağırlıklı salatalar hem doyurucu hem de bizi yavaş yavaş terk eden enerjimizi zapt edebilecek yegane doğal enerji kaynağımız. Fakat zaten salata yiyoruz hadi bakalım kremalı, bol yağlı sosu basalım üstüne diye bir şey YOK! Bir şeyi yapıyorsak tam yapalım ve aşırı kalorili soslardan uzak durup bizim yegane limonumuzun neyi eksik deyip salatamızı limonla ya da sirkeyle tatlandıralım. İstediğim salatayı bir türlü bulamıyorum diyenler için ise Cafe Neuhaus’un menüsünün kendi salatanı kendin yap kısmına göz atmadan geçmeyin diyoruz. Böylelikle salatanın içine de ne olacağına sen karar verebilirsin, aaaaa ama salatanın içinde kremalı sos vardı ben ne yapayım derdine son!
S
Ankuva AVM, Üniversiteliler Mahallesi, No 34, Çankaya, Ankara

ÜÇÜNCÜ ÖNERİMİZ IZGARA ETLER 
Ne yesem doyamıyorum:(

Karbonhidrat ağırlıklı besinler –makarna, pilav, mantı, hamur işleri vb.- sindirim önceliğine sahip olduğu için her ne kadar yediğimiz anda karnımızı doyurmuş gibi görünse de kısa zaman sonra tekrar acıkmalara yol açacaktır. Bu da zihnen kendimizi doyumsuz hissetmemize sebep olacak ve cebimizden götürdüğünü vücudumuza yağ kazanımı olarak geri getirecektir. Gerİ dönüşümün bu zararlı versiyonundan kaçınmak için ise yalnızca bir porsiyon ızgara et bizim birincil yardımcımızdır. Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz ızgara türlerinin hem cebe hem damağa uygun olanı ise Türkiye’nin neredeyse her ilinde durağı olan Sultan Ahmet Köftecisi’nden geçmektedir. Bizim önerilerimiz mi?

 
SS
SULTAN AHMET KÖFTESİ (kırmızı et oburları için)
SOSLU TAVUK (beyaz et oburları için)
 

Sultanahmet Koftecisi, Kocatepe Mahallesi, 06420 Çankaya/Ankara
Sultanahmet Köftecisi-tobb Şubesi, Mustafa Kemal Mahallesi, 2082. Caddesi, 06510 Çankaya/Ankara
Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Kızılırmak Mahallesi, 06520 Çankaya/Ankara

VE TATLISIZ OLMAZ DİYENLER İÇİN SON ÖNERİMİZ SÜTLÜ TATLILAR
Oooo daha bunun sabahlaması var, iki porsiyon tatlı yesem bile bana mısın demez benim bünyem, yiyelim gitsin kanka!

Temposu yüksek, kanı deli akan sınav dönemlerinde hepimizin yöneldiği bir diğer minnoş yiyecek çeşidi olan tatlılar ise sular durulduktan sonra birçoğumuzun pişmanlığı haline dönüşüyor. Eee tabi vicdan azabı da bir sonraki dev dalga yaklaştıkça azalıp yine boşvermelere, “enerji alıyoruz sonuçta harcarız kesin” den türeyen bahanelere bırakıyor yerini. Hmmm bir düşüneyim acaba künefe mi yesem yoksa profiterol mü karmaşasına girmeden bizim size önerimiz sütlü tatlılara yönelmeniz. Diyorsanız ki daha yolun yarısındayız, bu iş bu sınavlar bitmez benim kesin tatlı yemem lazım bizim güzel sütlacımızın, kazandibimizin, muhallebimizin neresi eksik. Bize katılarak sizde hem tatlı yemiş hem de şerbetli ve çikolatalı tatlılardan alacağınız onca kaloriyi ve vücuda zararlı maddeleri almamış olursunuz. Ayrıca ben diyet yapıyorum ve aslında hiç tatlı yiyemem diyenleriniz için, “Her şey dozunda, kararında güzeldir” felsefesinden yola çıkarak glisemik endeksi düşük, yapay tatlandırıcı kullanmadan da leziz mi leziz tatlıları araştırdık. İnce eleyip sık dokuyarak yaptığımız araştırmalar sonucu birbirinden farklı diyabetik ürünleriyle herkesin damak tadına hitap edebilecek lezzetler barındıran Mado tecrübeyle sabit önerilerimiz arasında bir numarada. Özellikle, neredeyse kimsenin hayır diyemediği dondurmanın hakkını veren nadir yerli restoranlardan biri olan Mado’da bizim tercihimiz:
 

DİYABETİK VİŞNELİD

 

Mado, Mustafa Kemal Mahallesi, Eskişehir Yolu 7. km D:164/30, 06520 Çankaya/Ankara
Mado, Oran Mh., Turan Güneş Bulvarı No:182, 06450 Oran/ Çankaya/Ankara
Mado, Emek Mahallesi, Kazakistan Caddesi, 06500 Çankaya/Ankara