Bir Antlaşma, Bir Madalyon ve Ankara

Orhun Bilben, Can Kurtoğlu – 5/12/2016
Değerli koleksiyonseverler, blogumuzun yayın hayatına başladığı ilk günlerde sizler bir anket açmış ve Ankara’nın tarihini keşfederken en çok ilginizi hangi koleksiyonun çekeceğini sormuştuk. Öncelikle anketimizin sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
ankant2
 
Anketimizde Ankara objeleri sizlerden %40 oranında oy alarak en çok ilginizi çeken koleksiyon olduğunu kanıtlamış oldu. Bu nedenle, biz de blogumuzda sizlere veda etmeden önce son postumuzu sizlerin en çok ilgisini çeken alan ile ilgili yapmaya karar verdik ve sizler için yine Ankara için çok önemli anlamı olan bir obje seçtik.
 
Gördüğünüz altın madalyon 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması’nın anısına Fransa’da basılmıştır. Madalyonun ön yüzünde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın kalpaklı ve üniformalı bir resmi bulunurken, arka yüzü herhangi bir yazı ya da resim içermez. Resmin hemen altında Osmanlıca ve Fransızca “Mustafa Kemal Paşa” yazdığını görüyoruz. Ayrıca bu ihtişamlı madalyon madeni bronzdan yapılmıştır.
 
ankant
 
Madalyonun simgelediği Ankara Antlaşması hem Başkentimiz hem de ülkemiz için oldukça önemlidir. Öncelikle bu antlaşma ile 1920’de kurulan TBMM ve yeni Türk Devleti Fransa tarafından tanınmıştır. Ayrıca antlaşma kurtuluş savaşında mücadele ettiğimiz itilaf devletleri cephesini de bozmuştur. Türk milliyetinin savaştaki çabası ve haklılığı ilk kez bir itilaf devleti tarafından kabul edilmiş ve resmiyete dökülmüştür. Bu ihtişamlı madalyon ise kazanılan büyük zafere ve bu zaferin ulu önderine bir saygı duruşu niteliğindedir. Bu nedenle, madalyon ülkemizin gurur nişaneleri arasında yerini her zaman muhafaza edecektir.