Ankara Kadar Eski: Ulus

Ezgi Küçük, 11/2/2015
Ankara denildiğinde akla ilk gelen yerler şüphesiz Anıtkabir ve Atakule ama Eski Ankara denilince akla ilk gelen yer kesinlikle Ulus’tur.Alanda  Ankara’nın sembolü olarak da anılan Tarihi Zafer Anıtı var.Bu anıtın üzerinde durmak istiyorum çünkü Ulus’la özdeşleşmiş olan bir alan Zafer Anıtı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk hükümeti bir yarışma organize eder ve içlerinden seçtiği bir heykeltraşa bu anıt yaptırır. Avusturalyalı heykeltraş Heinrich Krippel tarafından yapılan bu anıtın yapımı yaklaşık iki yıl sürmüş ve Kasım 1927’de halka sunulmuştur.
90 yıllık bu yapı Ankara’nın tarihine eş bile tutulabilir çünkü yerli ve yabancı turistler için en çok tercih edilen yerlerden biri. Günün her saati yerli yahut yabancı birçok turisti Tarihi Zafer Anıtı’nın önünde resim çektirirken bulabilirsiniz.Sanırım size tam bir rakam vermek yanlış olur çünkü mevsime göre yoğunluğun artması veya azalması mümkün ancak turistsiz ve insansız kalmayan yegane mekanlardan biridir Ulus.
2000’li yıllardan daha önce alışveriş merkezi kültürü Türkiye’de yaygın değildi ve insanlar genellikle Kızılay, Maltepe Pazarı ve Ulus’u alışveriş yapmak için tercih ediyorlardı. Aslında bu tercihden de biraz öte bir karar çünkü birçok şeyi bir arada bulabileceğiniz yerler gerçekten çok azdı. Örneğin evinize almak istediğiniz bir avizeyi şimdi ki gibi AVM’ler olmadığı için Ulus dışında bir yerde bulamıyordunuz. Ya da evinizi boya almak için gidebileceğiniz bir IKEA ve ya BAUHAUS yoktu. Kıyafetler genelde Kızılay ve Ulus’dan alınırdı.
Ulus’u boş görebileceğiniz bir zaman yok. Günün her saati insanla dolu ve hep bir telaş koşuşturmaca var. Kalabalık olmak ve karmaşık olmak artık Ulus’un rutini haline gelmiş ve insanlar bu duruma çoktan ayak uydurmuşlar. 2000’li yıllara yaklaşmadan önce her kesimden insanı içinde barındıran Ulus artık daha çok ekonomik geliri orta ve düşük sınıflara hitap ediyor. Bunun en büyük nedeni mantar gibi çoğalan AVM’ler.  Tüketici evinin yakınında bulabileceği bir ürün için artık Ulus’a gitmeyi maalesef gerekli görmüyor.
Ankara’da doğmuş ve büyümüş biri olarak maalesef yolum pek Ulus’a düşmüyor. Ben de, bu haftaki blog yazım için Ulus’u keşfe çıktım ve sizlerin ilgisini çekebileceğini düşündüğüm yerleri gezdim. Genel olarak eski dokuya sahip bir yerler görmek istiyorsanız Ulus gelebileceğiniz kısıtlı mekanlardan birisi. Meydanın bulunduğu taraflar her ne kadar çok insan barındırsa da eski mimariye sahip yerler daha çok yukarıda.  Turistleri en çok çekenler yerler Kale ve Çevresi. Eski mimariye sadık kalan çok hoş oyuncakçı dükkanı gibi bir otel bile var, Divan Oteli. İçerisi gerçekten çok keyifli heykeller ve eşyalarla dolu. Otel görevlilerinden öğrendiğim kadarıyla. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde birçok çift düğün fotoğraflarını burada çektiriyormuş. İçeride o kadar çok eskiyi hatırlatan orjinal parça var ki, uzun bir süre müze gibi içeriyi gezip, orjinal dekoru inceledim.
http://www.divan.com.tr/divan-cukurhan/tr