Tiyatro Kültürü: Ankara Devlet Tiyatrosu

Işıl Vural, 11/18/2014

Ankara’da tiyatro kültüründen bahsedeceksek başlangıç noktamız Ankara Devlet Tiyatrosu olmalı. Ankara’ya tiyatronun gelişi, yukarıda gördüğünüz tarihi binanın önemi; başkentteki tiyatro kültürünün temelini oluşturuyor.
Ankara Devlet Tiyatrosu, Türkiye’deki ilk resmi sanat kurumu olması yönünden büyük önem taşıyor. Muhsin Ertuğrul ve arkadaşları büyük çabalar sonucu başkentte tiyatroyu resmileştirerek, bu şehre sanatının en önemli tohumlarından birini atmış oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu 1 Ekim 1949 tarihinde Küçük Tiyatroda Küçük Şehir, Büyük Tiyatroda Goethe’nin Faust adlı eserleriyle perdelerini açtı.
Şu an Ankara Devlet Tiyatrosu’na bağlı 10 adet sahne bulunmakta. Bu sahneler; Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Mahir Canova Sahnesi, Oda Tiyatrosu, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Altındağ Tiyatrosu, Şinasi Sahnesi, Küçük Tiyatro, Büyük Tiyatro, Cüneyt Gökçer Sahnesi ve Stüdyo Sahne’dir.
Ankara Tiyatrosu’na adım atmak istiyorsanız hemen aşağıdaki linkten ilginizi çeken bir oyun seçebilir ve bu zevki yaşamaya başlayabilirsiniz. Hatta Şinasi Sahnesi için elinizi çabuk tutun. Bana nasip oldu nice oyunlar izlemek ancak bu şans her an elinizden alınabilir. Malum akıbeti belli değil.
İyi seyirler!

 
(Ankara Devlet Tiyatrosu’nun tarihçesini görebileceğiniz zaman çizelgesi için: http://www.timetoast.com/timelines/980799)