Ufak Bir Gezinti: Ankara Garı

Emir Yurt, 11/25/2014

Ankara’nın ve Cumhuriyetin en önemli eserlerinden olan Ankara Garını sizler için gezdim…

 

1892 yılında Anadolu Demiryolları’nın bir istasyonu olarak hizmete giren Ankara Garının binası 1937 yılında inşa edilmiştir. Son haliyle gayet modern bir görünüme sahiptir. Art Deco tarzında tasarlanan yapının mimarı Şekip Akalın’dır.

Resim

Resim

Ankara Garı bir binaya kavuşmadan önce sadece “bir köy istasyonudur”. O dönemlerde yaklaşık bir gün süren tren yolculukları insanları yormaktadır ve bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır. Cumhuriyet ilanı da Ankara Garını kritik bir ulaşım noktası haline getirmiş ve diplomatik bir nokta haline gelmiştir. Tüm girişimlerin sonucunda 30 Ekim 1937’de Ankara Garı binasına kavuşur ve dönemin “en modern” garlarından biri haline gelmiştir.

Resim

Ankara Garı günümüzde eskisi kadar rağbet görmese de, günün her saati kalabalık görmek mümkündür. Neredeyse Türkiye’nin her yerine bilet alabilmeniz mümkündür. Yaklaşık 10 adet bilet gişesi bulunan Ankara Garında gişelerde her daim sıra görmeniz çok olasıdır.

Resim

Emektar Ankara Garındaki son teknolojilerden biri de YHT (Yüksek Hızlı Tren) olmuştur. Yüksek Hızlı Trenler Ankaradan günde yaklaşık 15 sefer yapmaktadırlar. Ankara Garından şimdilik Eskişehir, İstanbul ve Konya’ya hızlı trenle ulaşabilmeniz mümkün. Ankara-Sivas etabının ise yakın tarihte bitmesi bekleniyor. YHT, yolcular tarafından en çok tercih edilen tren tipi.

Resim

İspanyol yapımı TCDD HT65000 treni yolculuk için hazır

Resim
 

Ankara Garının sadece bir “tren garı” olduğunu söylemek ise güç. Çünkü burada herşey yolcuların iyi vakit geçirmesi için düşünülmüş durumda. Garın içerisinde birçok büfenin yanı sıra restoran ve pastane de bulunmaktadır.

Resim

Nadir de olsa Ankara Garına uğrayan yabancı misafirler de es geçilmemiş durumda.

Resim

Ankara Garının barındırdığı bir diğer tarihi yapı ise Demiryolları Müzesi. Müze Atatürk Konutunun içerisinde bulunmaktadır. Bu bina aynı zamanda Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı planlarını hazırladığı binadır. 1964 yılında ziyarete açılmıştır.

Resim

Ankara Garı sadece ulaşımınızı sağlamak için değil, aynı zamanda da yolculuk öncesi tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir eser.

Ankara’nın önemli tarihi simgelerinden birisi olmakla beraber, aynı zamanda Cumhuriyetimizin sembollerinden haline gelen, içerisinde birçok önemli unsur barındıran Ankara Tren Garı’nı, hazırladığım bu video ile sizlere daha yakından tanıtmaya çalıştım.

Son olarak “İyi Yolculuklar!”