Geçmişten Bugüne: Karşıyaka Basketbol Kulübü

Ali Akyüz, 18/07/2016
Belki de daha önce hiç merak uyandırmayan bir konuyla karşınızdayım, Pınar Karşıyaka Basketbol Kulübü. Büyük bütçeli diğer basketbol takımlarına rağmen yakın zamanda birçok başarısını tarihe altın harflerle geçirmiş bu küçük ilçe takımının, tutkulu taraftarı ve altyapısı hakkında bilgi sunmayı amaçladım. Umarım sizler içinde keyif verici olur.

Türkiye basketbolu söz konusu olduğunda, adı ilk 5 takım içerisinde anılan Karşıyaka Basketbol takımı, son 10-15 yıla bakıldığında önemli başarılar sergilemiştir. Hepimizin de merak ettiği bu başarının nasıl elde edildiği. Hadi o zaman kulübümüzün bu başarıyı nasıl elde ettiğine maddeler halinde bakarak kısa bir özet geçelim…

  • Genç ve yetenekli oyunculara gösterilen değer
  • Altyapıya yapılan önemli destekler
  • Kulüp-Taraftar bütünlüğü
  • İyi yöneticiler tarafından yönetilmesi
  • Kulüp gelirini iyi bir şekilde kullanmak
  • Taraftarların maddi ve manevi sonsuz destekleri

Daha bir çok küçük sebepten söz edilebilir tabii ki ancak kulübü başarıya götüren başlıca sebeplerin bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Umarım son yıllarda gelişmeyi sürdüren bu kulüp kendini ileri ki yıllarda da parke salonlarda başarılı bir şekilde göstermeye devam eder.

 
ksk1
 
 

Karşıyaka Taraftar Grubu (KafSinKaf)

Çoğu rakip taraftar grubuna göre, semt ve renk aşklarına gönülden sahip çıkan bir taraftar grubudur. Hem yeşil sahalarda, hem parke salonlarda takımlarını koşulsuz şekilde destekleyen; küfürden, kavgadan, şiddetten uzak, birbirinden temiz insanlardan oluşan bir topluluktur. Taraftar grubumuz takımlarını diğer takımların aksine iyi günde ve kötü günde desteklemesiyle tanınır. Peki nedir bu insanları Karşıyaka’ya bağlayan o koşulsuz tutku? Kimilerine göre sadece holiganlık, kimilerine göre sadece aileden gelme bir gelenek fakat derine indiğimiz zaman bu insanların koşulsuz sevgilerini anlayabiliriz. Kendilerini İzmirli olarak görmeyip, sorulduğunda Karşıyakalıyız diye cevap veren, içinde “KARŞIYAKA” geçen her şeyi sahiplenen bu insanların takımlarına duydukları sevgiyi, sık sık tekrarladıkları şu tezahürattan anlayabiliriz: Yıllar yılı haykırsak da statlarda deli gibi, hiçbir beste anlatamaz sana olan sevgimizi, sensiz hayat neye yarar neyleyim yaşamayı, seninleysek cennet bize cehennemin kapıları.

 

k2

 

                                                           Karşıyakanın Parlattığı Oyuncular…

zakhar

Zakhar Pashutin

Tam adı Zakhar Yuryeviç Pashutin olan Rus asıllı basketbolcu, Rusya’nın Soçi kentinde 3 Mayıs 1974’de doğmuştur. Boyu (1.96) diğer basketbol oyuncularına göre daha uzun olduğu için şutör-guard ve kısa forvet olarak takımlarda etkili bir biçimde yer almıştır. Bu oyuncumuzun kulübümüzle tanışması ise 1999-2000 sezonundan sonra Rusya’dan, ilk yurt dışı tecrübesi olan Pınar Karşıyaka Basketbol Kulubü’ne transferiyle olur. Sezonda ortalamanın üstü performans gösteren oyuncunun maç başına istatistikleri şöyledir; 26 maçta 15,35 sayı, 4,46 ribaunt ve 3,15; asist play-off maçlarında ise 14,33 sayı, 3,67 ribaunt ve 3,33 asist. Karşıyaka’dan sonra bir çok kulüpte oynayan eski oyuncumuz şimdi basketbol hayatınıaUnic Kazan takımında oynayarak devam ettirmektedir.       

              

vrbica

Vrbica Stefanov

19 Aralık 1973’de Makedonya’nın Kavadarçi kentinde doğan, 1.88 boyundaki yetenekli basketbolcu kariyeri boyunca oyun kurucu pozisyonunda oynamıştır. Takım arkadaşı Zakhar gibi kendisinin de ilk yurt dışı deneyimi olan Karşıyaka, Vrbica için sıçrama tahtası olmuştur. Normal sezondaki istatistikleri ise şöyledir: 26 maçta 16,73 sayı, 3,27 ribaunt ve 5,19 asist ortalamaları yakalamış, play-off maçlarında ise 14 sayı, 1,67 ribaunt ile 2 asist istatistiğiyle oynamıştır. Karşıyaka’da oynadıktan sonra diğer takımlarda başarısını sürdürmüştür. Son olarak 2009 da milli takımı Makedonya ile Avrupa şampiyonasında yer almıştır.

roberts

Roberts Stelmahers

19 Kasım 1974 yılında, Letonya’nın Riga kentinde doğan basketbolcu, eski takım arkadaşı Vrbica gibi basketbol hayatı boyunca oyun kurucu pozisyonunda oynamıştır. Oyuncunun takımımızla tanışması ise 2000-2001 sezonunda Wroclaw takımından transfer olmasıyla gerçekleşmiştir. Karşıyaka’daki istatistikleri ise şöyledir: normal sezonda 26 maçta 16,35 sayı, 4,46 ribaunt ve 4,42 asist ortalamalarını tutturmuştur. Sadece play-off da 3 maç oynayan oyuncumuzun o maçlardaki ortalama istatistikleri ise 20,67 sayı, 5 ribaunt ve 4,67 asist şeklindedir. Ayrıca Lietuvos Rytas ile 2005 yılında ULEB Kupası’nı, 2006 ve 2007 yıllarında da Baltık Ligi Şampiyonluğu’nu kazanmıştır. Stelmahers Letonya Milli Takımı ile 2003 ve 2005 Avrupa Şampiyonası’nda yer almıştır.

dewayne

Dewayne Jefferson

10 Ağustos 1979 tarihinde Amerika’da doğan 1.91 boyundaki oyuncumuz, kariyeri boyunca şutör-guard pozisyonunda oynamıştır. Takımımızla 2002-2003 yılında tanışmıştır. Normal ligde 23,5 sayı, 6,27 ribaunt ve 2,54 asist ortalamaları yakalayan Jefferson, bu sezon da TBL Sayı Kralı olmuştur.  Son derece skorer bir oyuncu olmasına rağmen NCAA’de küçük bir takımda oynamasının da etkisiyle draft edilmeyen Jefferson’ı Avrupa basketboluna Karşıyaka tanıtmıştır. Jefferson, Karşıyaka’nın küçük üniversitelerden skorer ve başarılı ABD’li transfer etme harekatının ilk örneğidir.

henry

Henry Domercant

30 Aralık 1980 yılında ABD’nin Chicago kentinde doğan yetenekli basketbolcumuz 1.93 boyunda olup, kariyeri boyunca şutör-guard olarak oynamıştır. Profesyonel kariyerine Karşıyaka’da başlayan oyuncu, takıma 2003-2004 sezonunda transfer olmuştur. 2003-2004 sezonunda 26 maçta 23,35 sayı, 6,23 ribaunt ve 3,23 asist istatistiği tutturmuştur. Bu istatistikle bir başka ABD’li basketbolcu olan Marc Salyers’ın ardından TBL’in en skorer ikinci oyuncusu olmuştur. Bu başarılarından dolayı başka büyük Türk takımı olan Efes Pilsen’de 1 sezon geçirmiştir. Karşıyaka sonrası kariyeri gayet iyi giden Domercant basketbol hayatı boyunca Avrupa’nın büyük takımlarında forma giymiştir.