Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi

Resim

Merhaba Ankaralı sanatsaverler,
Bu hafta yeni bir etkinlikle karşınızdayız. Konumuz bir şair, bir yazar ve bir ressam olan Bedri Rahmi Eyüboğlu. Usta sanatçının, sanat hayatını konu alan bu sergiyi Cermodern‘de ziyaret ettik. 30 Temmuz‘a kadar ziyaretçilere açık olan serginin en önemli özelliği ise bugüne kadar yapılmış olan en kapsamlı retrospektif sergi olması. Bir diğer önemli nokta ise daha önce hiçbir yerde görülmemiş eserlerin ilk defa bu sergide biz sanatseverlerle buluşması. Serginin sadece resimlerden ibaret olduğunu düşünüp gitmekten vazgeçenlere de müjde; bu sergide ayrıca Bedri Rahmi’nin şiirleri, mektupları, fotoğrafları ve özel eşyaları da yer alıyor. Sergi, Ankara’da kültürel bir etkinlik arayanlar için kaçırılmayacak bir fırsat.
Hazırsanız başlayalım 🙂
Resim

Bedri Rahmi Eyüpoğlu Retrospektif Sergisi, Ankara’da son zamanlarda izlediğimiz en keyif verici etkinlikti. Önceki deneyimlerimizden yola çıkarak serginin sadece resimlerden oluşacağını düşünüyor bu yüzden de biraz endişeleniyorduk. Daha önce Bedri Rahmi’ye dair pek fikrimiz yoktu. Ancak Galip Emre Dance Company‘nin hazırladığı gösteri ile bu sergi adeta görsel bir şölen haline geldi. Dansın, şiirin, müziğin ve resmin iç içe olduğu unutulmaz bir 45 dakika geçirdik. Sesli ve görsel anlatımlar sayesinde Bedri Rahmi’ye dair daha önce hiç bilmediğimiz birçok yeni bilgi edindik.
Resim

Sanatçının şiirlerini hem dinlerken hem de okuyabiliyorduk ilk sergiye girdiğimizde. Şiirlerinin yazılma hikayelerini de öğrenirken çizdiği eserler daha anlamlı oluyordu. İngilizceye çevrilmiş şiirleri ise turistlerin de Bedri Rahmi’yi anlamasını kolaylarştırmış.
Resim

Yaptığı, çizdiği her detayın anlam yüklü olması biz sanatseverleri çok etkiliyor. Bu retrospektif serginin anlatımı ile resimlerine anlam vermek kolaylaşıyor. Dünya’yı kendi gözünden resmettiği tabloları özgünlüğü ile bizi büyülüyor.
Resim

Bedri Rahmi Eyüboğlu diğer ülkelerin sanatlarını incelemeyi çok severken kendi eserlerinde anadolunun izlerini belirgin bir şekilde yansıtıyor. Sahibi olduğu kültürü bir çok tablosunda görebilirsiniz.
Resim

Onun eserlerindeki renklilik, canlılık, somutluk ve coşku en çok göze çarpan öğelerken, onun şiire dokunduğu gibi kimse dokunamamıştı belki de. Bu nedenle gözümüze çarpan bu değerli mektupları görünce hemen sizinle paylaşmak istedik, şiirlerinde kullandığı o süslü,çarpıcı dili belkide mektuplarından esinlenmiştir Bedri Rahmi kim bilir..
Resim

Heyecan, bir o kadarda coşku dolu retrospektif sergisi sona ererken sergi alanımızdan çıkmadan Bedri Rahmi’ye güle güle demeyi unutmayın dedi konuşmacı.. ve bizde Türk edebiyatımıza böyle güzel değerler katan o güzel adamı uğurlamadan gitmedik.. sizde küçük bir tebessümle selamlamayı sakın unutmayın.
Resim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.