Yöresel Mutfaklar: Ankara’nın En İyi 4 Hatay Restoranı

Hatay Yöresel Tatları – Nazım Eryılmaz, Kürşat Eryılmaz

10/7/2018

Hepinize yeniden merhaba sevgili okurlar,

Bugün sizler için Hatay’ın muhteşem lezzetlerini Ankara’ya taşıyan 4 restoranı listeledik. Mezopotamya’nın kapısı olarak isimlendirilen Hatay; din, mezhep, ırk ve kültür farklılıklarını bir arada yaşatan, bu harman ile renklenen ve zenginleşen bir Akdeniz şehri. Hal böyle olunca bu zenginlik Hatay mutfağını çok leziz tatlarla buluşturmuş. Kaytaz böreği, aşur(dövme), oruk, muhammara(cevizli biber), katıklı(biberli)ekmek, belen tava, tepsi kebabı, döner, kabak tatlısı, abugannuş, kabak borani, şiş berek gibi daha sayamadığımız onlarca yemeğiyle meşhur.   Bunun yanında Hatay mutfağında birçok farklı millete ve kültüre ait esintiler de görülmektedir. Filistin’den künefe, Suriye’den humus,  Osmanlı kültüründen etli yemek gibi tatlar bulunduran Hatay mutfağı geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Ankara’daki onlarca Hatay restoranı arasından Hatay’ı temsil eden 4 tane mekan seçmek için hafta boyunca hem araştırmalar yaptık hem de gidip yerinde gözlemledik. Gezdiğimiz yerler içerisinde farklı tarzıyla, farklı lezzetleriyle, Hatay kültürüne dokundukları farklı noktalarıyla bizleri etkileyen birkaç restoranı sizlere sunmak istiyoruz. Hattena Hatay Sofrası, Dafne Restorant, Knafe ve KEBO restoranlar bizleri bu yönleriyle yeterince etkiledi. Umarım sizleri de etkilemeyi başarırlar.

 İyi okumalar sayın okurlar!

1. HATTENA HATAY SOFRASI

 

İlk durağımız Hattena Hatay Sofrası!
Balgat’ta olan bu mekanın dışarısı çiçeklerle kaplı! Çiçekler arasından mekana girdiğimiz an tandır ekmeğinin kokusu bizleri karşıladı. Neredeyse her şeyi organik sertifikası olan ürünlerden yapılmış ve birbirinden farklı Hatay usulü yemekleriyle Hattena Hatay sofrası , bir Hatay mutfağından ne beklenirse çoğunu karşılıyor! Sahibi Yusuf Bey de aynı zamanda Hataylı. Kendisi ” Her bir ürünümüzü Hatay’dan getiriyoruz, mezelerimizi bile ellerimizle yapıyoruz. Organik olmayan ürünün mutfağımda yeri yok. O yüzden mekanımızda kola tarzı hazır içecekler satmıyoruz.” diyor. En çok etkilendiğimiz yönlerinden biri de buydu. Gittiğimizde güzel bir servisle karşılaştık. Hattena Hatay Sofrası’nın sahibi masamıza gelerek bizleri bilgilendirmekle beraber bizlere Hatay’a özgü ne varsa sundu. Kağıt kebabından humusuna, kahvaltısından künefesine kadar  Hatay mutfağını iyi bir şekilde temsil ettiğine şahit olduk. Ayrıca mekanda çocuklar için oyun alanının olması aileler için tercih sebebi.Bizim blog yazarı olduğumuzu duyunca daha da ilgisini çekti. Çünkü kendisi de eskiden muhabirmiş! Kendisine internet sitelerini sorduk ancak internet üzerinde yeterince aktif olmadıklarını söyledi.  Bizler yemeklerini ayrı mekanı ayrı sevdik! Umarım sizler de seversiniz.Afiyet olsun!

Adres: Nasuh Akar Mahallesi, Süleyman Hacıabdullahoğlu Cd. 41/A, 06520 Çankaya/Ankara
Telefon:(0312) 220 20 43
Çalışma Saatleri: 09.30-22.00

2.DAFNE

Bir diğer durağımız iste Dafne Restoran,

Dafne Restoran, Güvenlik caddesinde Hatay yemekleri sevenleri ağırlıyor. 2002 senesinden beri hizmet veren Dafne‘nin otantik görünüşü ve eski bir evden bir restorana dönüşü bizleri kapıdan girer girmez etkiledi. Çok büyük bir alanı olan bu mekanda biz Hataylılar’ın sofrasından eksik olmayan tatların neredeyse hepsini menülerinde gördük, uygun fiyatları ve kendinizi adeta Bebek’te lüks bir restoranda hissediyorsunuz. Bu restoranın başka bir özelliği de alkollü  bir mekan olması. Menüsünde aşur, kağıt kebabı ve künefe gibi bir çok lezzetin sunumu da aynı tadı gibi güzel. Bizler tatlılarına tam puan verdik. Sahipleri Hatay ve Mardinli olan bu mekanın kahvaltısı da denemeye değer gibi görünüyor. Sizlere tavsiyemiz bir hafta sonu ailenizle veya arkadaşlarınızla buraya gelip keyfini sürmeniz. Bu arada eğer isterseniz çok büyük ekiplere de ev sahipliği yapmaktan keyif alıyorlar. Biz burayı denemeniz taraftarıyız. Umarım bizim kadar da çok beğenirsiniz!

Afiyet olsun.

Adres: Aziziye Mahallesi, Güvenlik Caddesi & Karyağdı Sokak No:20, 06690 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 440 25 20
Çalışma Saatleri: 10.00-23.00

3. KNAFE RESTORAN

Çayyolu’nun gözdesi Knafe Restoran,
Sonraki durağımız ise Knafe Restoran, Knafe Restoran kendilerinin deyimiyle “Knafe, Antakya lezzetinde tadılan memleket hasreti”. Knafe, gittiğimiz anda bizi görünüş bakımından biraz düşündürdü ancak içine girdiğimiz zaman dışı ne kadar modern görünse de içindeki yemekler olsun yediğimiz tatlar olsun bizi Hatay’a götürdü. 4 kısımdan oluşan mekan 2 tane açık balkona ve bahçeye sahip. El yapımı olan ürünleri 3 senedir biz Ankaralılar’a sunuyorlar. Aşçısından sahibine kadar Antakyalı çalışanları olan Knafe Restoran bizlere el yapımı, hazır olmayan  humus, abugannuş, dövme gibi mezelerin yanısıra yine kağıt kebabı, tepsi kebabı gibi çeşitli ürünlere sahip. Biz gittiğimizde kabak tatlısı ve künefesini denedik, künefesinin şerbeti biraz fazla olsa da umut ediyoruz ki o güne özel bir durumdu. Kabak tatlısı ise gayet başarılıydı. Künefenin yanında süt geldi, bu Hatay yöresine özgü bir şey ve iki tatlıda da Hatay’a dair çok büyük izler bulduk, damak tadımıza uydu. Servisi şahane olmasa da telefonla bilgi alırken bizimle çok daha fazla ilgilendiler. Yemek servisinden sonra bizlere çay ikram ettiler ve bu da normal ‘ büyükşehir’ mekanlarında göremeyeceğimiz inceliği sağlıyor. Pazartesi günleri kapalı olan mekan gece 22:30’a kadar açık. Kahvaltısı da olan bu mekanda biz sadece meze fiyatlarını biraz fazla bulduk onun dışında normal, standart fiyat politikasını uyguluyor. Bizler Hatay tadı almak için bu restorana gitmenizi tavsiye ediyoruz.Afiyet Olsun!

Adres: Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi, Alacaatlı Caddesi & 2873. Sokak 13/16, 06810 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 241 11 41
Çalışma Saatleri: 10.30-23.00

4. KEBO

Hatay’ın diyet düşmanı Kebo Restoranı,
Son durağımız Bahçelievler KEBO ! Artık çoğumuzun aşina olduğu bu lezzet Hatay yöresinden çıkmış. Bir aile işletmesi olarak başlayan KEBO, bugün Ankara’da 4 şubede %100 doğal yapılan ürünleriyle bizleri karşılıyor. KEBO’yu diğer restoranlardan farklı kılan şey bizce; 1.si kesinlikle her damak tadına göre acısı ve sosu olması 2.si ise alışagelmiş dışında bir reklam politikası izliyor olması. Menülerde her damak tadına uygun döner çeşitleri var, ancak bizce Efsane Kebo’nun Hatay’ı en çok temsil eden menüsü olduğunu düşünüyoruz çünkü içeriğinde Hatay’a özgü baharatlarla oluşturulmuş bir sos mevcut! Günümüzde kilo aldırmayan ürünlerin rövanşta olmasının aksine KEBO bu kuralı yıkıyor ve kendini ” Diyet Düşmanı” olarak tanımlıyor. Ayrıca hemen söyleyelim, reklam yüzleri de yine çok bildiğimiz bir isim ‘ Nuri Alço’. Bizler Hatay yöresel tatları severler olarak damak tadımızın hangi dürüme uyduğunu bulduk! Sıra sizde. Ancak sizlere bir tavsiye, en acılı KEBO “biraz” fazla acı, dikkat etmenizi tavsiye ederiz.Afiyetle kalın sayın yemek için yaşayanlar!

Adres:Bahçelievler Yukarı Bahçelievler, 69. Sk. 34/B, 06490 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 223 28 38
Çalışma Saatleri: 09.00-23.00