Kitap ve Sessizliğin Modern Buluşması: Millet Kütüphanesi

İsmail Nurullah Mutlu- Enes Gül Blog: Başkütüphane /Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 19/20 Listeleme Projesi

Millet Kütüphanesinde Çalışıp Araştırma Yapabileceğiniz 4 Bölüm

1) Süreli Yayınlar Salonu

Bu bölüme girdiğimizde beyaz şık koltuklar altında uzanan mor bir halı karşılayor bizi. Yaklaşık 200 kişilik oturma kapasitesi bu alan için yeterli gözüküyor. Yaklaşık 1500’ü güncel olmak üzere 60 dilde 7000’nin üzerinde dergi ve gazeteden oluşan bu koleksiyondan isteyen herkes yararlanabilir. Bu alanda tarih, sanat ekonomi, spor gibi çeşitli alanlar için sunulan kaynaklara ulaşabilirsiniz. Salonda bulunan katalog tarama ekranlarında istediğiniz kaynakları arayıp bulundukları rafı kolayca bulabilirsiniz. 

Süreli Yayınlar Salonu kuralları için lütfen tıklayınız

2) Nadir Eserler Kütüphanesi

Yaklaşık 50 bin adet nadir eser bulabileceğiniz bu bölüm, 200’den fazla oturma kapasitesiyle bizlere hem bilgisayar başında hem de bilgisayarsız masalarda her kesime araştırma imkanı sunuyor. Fotokopi imkanını kullanamadığımız bu bölümde nadir eserlerin fiziksel özellikleri İdare tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülmesi halinde dijital kopyasını veya fotoğrafını alabiliyoruz ancak fotoğraf çekimini flaşla yapamıyormuşuz. Bu bölümün ilginç bir özelliği de çalışırken sadece kurşun kaleme izin verilmesi. Bu bölüm 2 katlı olup toplamda 8 adet grup çalışma odasına sahip. Özellikle üst katın bir hayli yüksek bir tavana sahip olması ve salonun neredeyse yarısının camla çevrelenmesi, bu bölüme büyük bir ferahlık katıyor.
Nadir Eserler Kütüphanesi kuralları için lütfen tıklayınız.

3) Okuma Salonları

Kütüphanenin en büyük bölümlerinden olan okuma salonları 2. ve 4. katlarda bulunmakta. 300.000 kitaptan oluşan bu koleksiyondan yararlanmak kitap severler için 1300 kişilik oturma kapasitesi mevcut. Bu bölümde çalışmalarınızı ister masalarda ister rahatlığımız için tasarlanmış olan koltuklarda sürdürebilirsiniz. Nadir Eserler Kütüphanesinde 8 tane olan grup çalışma odalarından bu bölümde 32 tane mevcut ve bu sayı kullanıcıların ihtiyacını karşılayacak gibi duruyor. Eğer dinlenme ihtiyacı hissederseniz 8 adet dinlenme alanından birini kullanabilirsiniz ve bu bölümlerde çay, kahve veya atıştırmalıklarınızı tüketebilirsiniz. 

Okuma Salonları Kullanım Kuralları için lütfen tıklayınız .

4) Ses ve Görüntü Kütüphanesi

Bu bölüme girdiğimizde farklı bir tasarım karşılıyor bizi. Bireysel olarak kullanabileceğimiz bilgisayarlı ve bilgisayarsız çalışma ​masalarından yaklaşık 200 adet bulunuyor. Bu bölüm de bir çok bölüm gibi iki kattan oluşuyor ve yaklaşık 10.000 adet görsel ve işitsel materyali barındırıyor. Eğer kendinizi dış dünyadan izole edip tamamen sessiz bir ortamda çalışmak istiyorsanız kullanabileceğiniz 12 adet bireysel izleme/dinleme kabini tam da sizler için. Ses ve Görüntü Kütüphanesinde Türk Hava Yolları ve TRT’nin içerik desteği ile oluşturulan dijital içerik yönetim sistemi ile odalarda bulunan dokunmatik ekranlardan TRT’nin sesli kitap, belgesel, müzik arşivi, dizi, film, çizgi film ile radyo ve televizyon canlı yayınlarına erişilebilirsiniz.
Ses ve Görüntü Kütüphanesi Kuralları için lütfen tıklayınız

Eğer Gidecek Olursanız:

ADRES

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, 06560, Beştepe, Yenimahalle/Ankara – Türkiye

TELEFON

Tel:  0 (312) 525 55 55

Fax: 0 (312) 525 72 85