Ankara’da Ziyaret Edilmesi Gereken 4 Kütüphane

Umutcan Altun Blog: Ankara Kütüphaneleri Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 19/20 Listeleme Projesi 

Herkese Merhaba,
İnsanlar neden kütüphaneye giderler? Bu sorunun cevabını hiç düşündünüz mü? Sorunun cevabı oldukça basit aslında. Kütüphaneler sadece kitap ödünç alınabilecek bir yer olarak görülmemelidir. Bilginin, sanatın ve kültürel etkinliklerin bir arada toplandığı yerdir kütüphaneler. Sundukları olanaklar sayesinde toplumun her kesiminden kişileri çekerler. O halde lafı uzatmadan, Ankara’nın siz okuyucularıma sunduğu 4 kütüphaneye gelin birlikte göz atalım. 

1. Türkiye’nin 73 Yıllık Birikimi: Milli Kütüphane

Kuruluşu 1946 senesine dayanan ve 1983 yılında bugünkü binasına taşınan Milli Kütüphane, Bahçelievler’de hizmet vermektedir. Diğer kütüphanelerden farklı olarak bir arşiv niteliğinde hizmet veren Milli Kütüphane, merkezi konumu ve kolay ulaşılabilir olmasının yanı sıra, kullanıcılarına sunduğu 11 milyon 706 bin 574 materyal ile araştırmacıları, üniversite öğrencilerini ve meraklılarını raflarının arasına çekme konusunda oldukça başarılı. 
Kütüphanenin hizmetlerinden akademisyenler, üniversite öğrencileri veya mezunları, kamu çalışanları ve emeklileri, yazılı veya görsel basın mensupları, bir meslek odası veya baroya kayıtlı meslek sahipleri ve görme özürlü olduğunu belgeleyen kişiler sadece 3.5 TL karşılığında 1 sene boyunca faydalanabilir. Bu şartları taşımayan, kütüphane meraklıları ise Başkanlığa yazılı başvuruda bulunarak, Başkanlık tarafından uygun görülürse, kütüphane hizmetlerinden faydalanabilir.

Kütüphane Çalışma Saatleri: Hafta İçi 09:00-24:00
                                                              Hafta Sonu 09:30-22:00
Adres: Bahçelievler, İsmet İnönü Blv. No:4, 06490 Çankaya/Ankara 
Telefon: (0312) 470 82 03
Web Sitesi: https://www.mkutup.gov.tr/tr/Sayfalar/default.aspx

2. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi

Bir Bilkentli olduğum için alçak gönüllüğü bir kenara bırakıp sizlere Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nin Türkiye’nin en geniş kaynağa sahip üniversite kütüphanesi ünvanını elinde bulundurduğunu söyleyerek başlıyorum. Daha önce sizlere, kütüphanelerin aynı zamanda bir kültür sanat yuvası olduğundan bahsetmiştim. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nin bodrum katında bulunan sanat galerisinde çeşitli sergiler yakalamak mümkün. Hatta, bir Bilkentliyseniz, bir öğle vakti matematik hocanızı bu sanat galerisinde piyano resitali düzenlerken yakalamanız mümkün. 
Mikroform Koleksiyonu, AB Bilgi Merkezi Koleksiyonu, ABD GPO Koleksiyonu, Halil İnalcık Koleksiyonu, Hasan Ali Yücel Koleksiyonu gibi değerli materyallere ev sahipliği yapan Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi şu anki binasına 1996 yılında taşınmış. Bilkent Kütüphanesi’nin yaklaşık 1 milyon 500 bin materyaline, kendi öğretim görevlileri ve öğrencileri dışında diğer üniversitelerin öğretim görevlilerine ve doktora, master yapan öğrencilerin erişimine de açık. (Maalesef, 2017 Yılında Rektörlük tarafından alınan kararla, kütüphane sadece bu şartlara uyan kişilere açık.)  

Kütüphane Çalışma Saatleri: Hafta İçi 08:30-23:30
                                                   Hafta Sonu 09:00-23:30

(Bu çalışma saatleri Kütüphane Yönetimi tarafından aksi belirtilmedikçe geçerlidir. En güncel bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Adres: Beytepe Mah., Bilkent Üniversitesi, 06800 Çankaya/Ankara 
Telefon: (0312) 266 44 72 
Web Sitesi:  https://library.bilkent.edu.tr/tr/ 

3. CerModern Kütüphane

Kapılarını 1 Nisan 2010 tarihinde sanat severlere açan CerModern, Ankara’nın ilk sanat merkezi olma ünvanını taşırken, listeme 3. sıradan girme şerefine nail oluyor. Kütüphane, sunduğu kaynaklar bakımından sadece belirli bir kesime hitap etsede, duvarların boydan boya camla çevrili olduğu bu yer, size iliklerinize kadar gerçek bir modern kütüphane deneyimi sunmayı vaat ediyor. CerModern’in düzenlediği etkinliklere twitter adreslerinden ve CerModern Kütüphanesi’nin web sitesinden takip etmek mümkün. Gün geçtikte kendini geliştiren kütüphane, çok yakında online katalog sistemini getireceğini duyurarak sanat severleri şimdiden heyecanlandırdı. 
Sıhhiye’de bulunan CerModern Kütüphane, Sıhhiye Metro Durağına 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde. Ayrıca misafirleri için açık bir otoparkınında mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. 
Kütüphane Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 10:00-18:00 
Adres: Altınsoy Cad. No:3 06101 Sıhhıye, Ankara, Türkiye 
Telefon: (0312) 310 00 00  
Web Sitesi: https://www.cermodern.org/kutuphane.html 
4. Meclis Kütüphanesi
Çankaya yolunun ve Dikmen Caddesi’nin tam ortasında konumlanan ve tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar dayanan TBMM kütüphanesi, içerdiği kaynak ve arşiv bakımından alanında Google’a taş çıkartacak cinsten bir kütüphane. 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan TBMM’nin ilk icraatlarından biriside Meclis Kütüphanesi’ni resmi olarak kurmak olmuş. Üzülerek başlamak istiyorum ki, TBMM’de çalışan veya üyesi olan bir yakınınız yoksa kütüphaneden faydalanmak mümkün değil.  Öyle ki, özel rezervasyon sistemiyle çalışan kütüphane, loş ışık ve nezih ortamıyla erişimi olan herkesi araştırma yapmaya ve hatta kütüphane bekleme alanında devlet büyükleriyle sohbet etme imkânı veriyor misafirlerine. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinden itibaren her türlü gazete, dergi ve yazılı kaynağın tüm yayınları ve/veya ciltlerinin kopyasını Meclis Kütüphanesi’nin alt katında bulunan mikrofilm odasında bulmak mümkün.  
Kütüphane Çalışma Saatleri: Hafta İçi 09:30-18:30 
Adres: Devlet, Atatürk Bulv., 06420 Çankaya/Ankara 
Telefon: (0312) 420 75 45 
Web Sitesi: https://www.tbmm.gov.tr/kutuphane/index.htm