Instagram’da Hobisini İşe Çevirmiş 4 Küçük İşletme

İrem Duran – Hobiden Eve Küçük İşletme – Comd 357 Multimedia Journalism Listeleme Projesi

Kağıtların, makasların, yapıştırıcıların ve sınırsız hayal gücünün bir arada uçuştuğu hobiler dünyasına gelin hep birlikte yola çıkalım. Neredeyse her gün vakit geçirdiğimiz sosyal medyayı bu sefer de küçük işletmeleri keşfetmek, onların dünyasına ortak olmak ve yaptıkları el emeği göz nuru tasarımları incelemek için haydi gelin sizler için seçtiğim küçük işletmeleri tanıyalım !

1. Rengarenk Anahtarlıklarla: Irmoletti ​

“Irmoletti”, Bilkent Üniversitesi Grafik ve Tasarım bölümünden Irmak Balabanlı’nın kurmuş olduğu şirin mi şirin bir marka. Anahtarlıklarınızı, arabanızı hatta kıyafetlerinizi bile kişiselleştirmek istiyorsanız “Irmoletti” hesabının yaptığı tasarımlar tam size göre. Biraz da nasıl ortaya çıktığını konuşmak gerekirse 2019 yazında kuzeninin “sen de bir sayfa açsana kendi üniversiteli çevrende duyurmuş olursun” demesiyle Irmak, Instagramda kendi sayfasını açtı ve ilk başta ithal ürünleri sayfasında satarak bu işe adım attı. Daha sonrasında ise kendi ürettiği ürünleri sayfasında satmaya başladı ve tasarımları birçok insan tarafından dikkat çekti. Karantina döneminde ise her ne kadar izole yaşamış olsak da sosyal medyanın gücü sayesinde aslında hep iç içe olmamız, Irmak’ın da bu süreçte sosyal medya platformlarında insanların ilgilerini nelerin çektiğini araştırmakla geçmiş ve araştırmaları sonucunda kafasında yeni fikirler oluşmuş. Bu süreçte ürün skalasını genişletip tasarımlarını daha kişiye özel tasarımlar yaparak hesabında paylaşmaya başladı. Tasarım sevdasını “Irmoletti” küçük işletmesinde hobi olarak sürdüren Irmak’ın hesabını inceleyerek hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edecek hediyeler bulabilirsiniz. 

Fotoğraflar “Irmoletti” Instagram hesabından alınmıştır.
Instagram: @irmoletti
Fiyat: 💰
Kalite: ⭐⭐⭐⭐⭐
Müşteri memnuniyeti: ​😍
2. Kamp Tutkusundan Doğan Deri Tasarımlar: Ratel Leather Craft
Ozan Sandıkcı tarafından sosyal medyada kurulan Ratel Leather Craft, Ozan’ın çok sevdiği iki hobisinin birleşiminden doğdu: Kamp yapmak ve kahvesini öğütüp nitelikli kahve içmek. 2 yıl önce sahip olduğu kahve ekipmanlarını ve kamp malzemelerini korumak amacıyla kılıfa ihtiyaç duyması fakat piyasadaki hakiki deri kılıfların bütçesini aşmasından dolayı kendi kılıfını kendi üretmeye karar vermesiyle “Ratel Leather Craft” markası ortaya çıktı. İlk başlarda elinde bulunan parça deri ve birkaç malzemeyle dikmeye başladığı kılıflar daha sonrasında bir ihtiyaçtan çıkıp hobiye dönüştü. Arkadaşlarına anahtarlık ve kartlık gibi hediyeler yaparak hobisinin çevresinde de yayılmasını sağladı. Kendisine yaptığı kahve ekipmanı kılıflarını ve çantaların fotoğraflarını bir kahve sitesinde paylaşmasıyla birçok insandan destek aldı ve bu şekilde ürünlerini satmaya başladı. Ürünleri tek tek evde oldukça emek vererek oluşturması ve ayrıca gelen siparişe göre özel olarak hazırlaması tamamen kişiselleştirilmiş bir hediye ya da ürün olmasını sağlıyor. 
 
 

Instagram: @ratelleathercraft
​Fiyat: 💰💰💰
Kalite: ⭐⭐⭐⭐⭐
Müşteri memnuniyeti: ​🥰

3. Kumaş Kaplamalı Defterlere Yolculuk: Recovered Notebook ​

Sena’nın kurduğu “Recovered Notebook” markası, bir dönem defterlere çok para harcadığı için insanların kullanmadıkları defterleri toplayıp bulduğu kumaşlardan defter kılıfları yaparak kendi hayal dünyasındaki defterleri tasarlamasıyla ortaya çıktı. Bu defter sevdası kendi el emeğiyle yaptığı birbirinden tatlı defter modellerini oluşturmasını ve Sena gibi defter sevdalısı olan insanların da bu defterleri kullanmasına olanak sağladı. “Recovered” yani “yeniden kaplanmış” olarak Türkçe’ye çevrilen ismi, karton paketlenmesi ve şimdi de Korona sürecine uyum sağlayan defterlerle takım maskeler tamamen çevre dostu ve kullanışlı bir marka olmasında üst sıralarda yer alıyor. Instagram sayfasına girdiğinizde binbir farklı kumaşlardan oluşturulmuş defter ve maske modellerine hayran olacak ve hangisini sipariş vereceğinize eminim ki kararsız kalacaksınız. Daha önce hiçbir yerde görmediğiniz bu tasarım defterlerini kullandığınız andan itibaren çevrenizdekilerden gelecek meraklı bakışlara şimdiden hazırlıklı olun. Özellikle bu pandemi sürecinde defter & maske takımıyla gözler üzerinizde olacak 🙂 Hem kendinizi hem de sevdiklerinizi şımartmak istiyorsanız mutlaka Recovered Notebook hesabına bir bakmanızı tavsiye ederim.

Fotoğraflar “Recovered Notebook” Instagram hesabından alınmıştır.Instagram: @recoverednotebook
Fiyat: 💰
Kalite: ⭐⭐⭐⭐⭐
Müşteri memnuniyeti: ​🤩

4. Seramiğin Renkli Dünyası: Mercan Ceramic 

“Mercan Ceramic” yaklaşık 1.5 yıl kurulmuş ve “el emeği ile yapılan her şeyin içinde sevgi olduğuna inanıyorum” mottosuyla yola çıkmış bir marka. Yaptığı seramik tabak ve bardakları evinde oluşturduğu minik bir atölyesinde üretiyor ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla insanların istekleri üzerine de üretimlerini gerçekleştiriyor. Tasarladığı seramik bardaklardan çayımızı ve kahvemizi yudumlamak ya da seramik tabak tasarımlarından bir tatlı yemek eminim ki kendimizi daha özel hissetmemizi sağlayacaktır. Tasarımlarının her zaman gördüğümüz bardak ve tabaklardan çok daha farklı olması da eve gelen bir misafire daha şık ve keyifli bir sunum hazırlamamıza yardımcı olacak. Eğer siz de her zaman gördüğünüz tabak ve bardaklardan sıkılmış, mutfağınıza farklı bir hava ve renk gelsin istiyorsanız mutlaka Mercan Ceramic ürünlerine bir göz gezdirmelisiniz.

Fotoğraflar “Mercanceramic” Instagram hesabından alınmıştır.Instagram: @mercanceramic
Fiyat: 💰💰
Kalite: ⭐⭐⭐⭐⭐
Müşteri memnuniyeti: ​😊