3.Nesilden Bir Kahve: HARIO V60 Demleme Tekniği

Edanur Gülarman- Ankaralı Kahveciler – Comd 357 Multimedia Journalism Final Project

Tüm kahveseverlere tekrardan merhaba!

Bugün sizler için hazırladığım çok güzel bir video ile karşınızdayım. Bu bloğu açtığım ilk günden beri yazılarımda kahveyle ilgili her şeyi; topraktan bardağa olan yolculuğunu, farklı tarifleri ve bunların yanında birçok teknik bilgiyi de sizlere aktarmak istedim. Geçmiş yazılarımdan olan Ankara’da Ders Çalışırken Kahvenizi Yudumlayabileceğiniz En İyi 4 Kahveci isimli gönderimde çok sevdiğim mahalle kahvecilerinin başında gelen MOMO Coffee House’dan sizlere bahsetmiştim. Bugün de sahibi aynı zamanda yakın arkadaşım olan Muhammed Kavak ile sizlere kendi deneyimlerinden başlayıp 3. nesil kahveciliğin ne olduğunu konuştuğumuz ve sonrasında da bu nesille özdeşleşmiş olan V60 demleme tekniği ile hazırlanan çok güzel, nitelikli bir kahve hazırladık.

Muhammed, tam da benim gibi Ankara sevdalısı bir kahvesever. Ve bu kahve tutkusunu bir adım daha ileriye taşımak için girişimci ruhunu harekete geçirip 2018 yılının sıcak bir yaz ayında MOMO Coffee House‘u Ankaralılarla buluşturuyor. Bahçe kısmındaki çiçeklerin ekiminden mekan tasarımına ve baristalığa kadar kafenin her alanında bizzat çalışmış ve tüm emeğini harcamış, harcamaya da devam ediyor doğrusu. Uzun senelerdir çoğu ODTÜ’lü gibi 100. Yıl’da yaşadığı için de mahallelinin belki de en sevdiği ve çoğu kişinin tanıdığı bir kahveciye dönüşmüş.

Siz videoya geçmeden önce kısaca “3. nesil kahvecilik nedir?“, biraz da bundan bahsetmek istiyorum. Kahvenin içilebilir bir formunun olduğunun keşfiyle beraber günümüze kadar tam 3 nesil kahvecilik ortaya çıktı. Her nesil kendinden öncekine göre gelişip sevenlerine daha iyi bir kahve deneyimi sunmayı sürdürdü. 1. nesil kahvecilik, suda çözünebilir kahvenin üretilmesiyle başladı. “Üretilmesi” kelimesini kullanıyorum çünkü kahve aslında suda çözünebilen bir formda değilken uygulanan kimyasal işlemler sonucu içecek olarak tüketilmeye başlanmıştır. Bu kahve hızlı hazırlanabilir olmasıyla hızla yayıldı fakat sağlığa olan zararı da göz ardı edilemezdi. Ayrıca belli bir işlemden geçtiği için tadı ve kokusu da asıl kahveden çok farklıydı. 2. nesil kahvecilikespresso ve espresso bazlı kahve çeşitlerinin yaygınlaşmasıyla beraber ortaya çıktı. Bu dönemde şu an zincirleşmiş olan kahve markaları (Starbucks, Cafe Nero gibi) markalaşmaya başladı ve bununla beraber “kafede oturup kahve içme” kültürü artış gösterdi. Bu nesilde kahve, ilk neslin tam tersine doğal kahve çekirdekleri kullanılarak yapılmaya başlandı. Hem sağlığa zararı olmayan hem de lezzetli kahveler bizlere bu nesille ulaşmaya başladı. 3. nesil kahvecilik ise tüketici artık her konuda olduğu gibi kahve konusunda da bilinçlendi. Bu yüzden de sadece kahvenin tadı değil; kahvenin geldiği bölge, çekirdeğinin türü, hasat zamanı, kavrulma derecesi, süresi ve nasıl demlendiğine kadar her konu önem kazandı. Üreticiler de en az tüketici kadar kahveye gereken önemi gösterdi ve kahve, işte şu an bulunduğumuz noktaya kadar geldi. Bu kadar önem kazanınca kahveyi yapan baristanın da önemi arttı ve insanlar kahvesini sıradan bir deneyim sunan zincir mağazalardan değil de kendi 3. nesil kahve mekanlarından almayı tercih etmeye başladı. İşte 3. nesil kahvecilik böyle oluştu!

Eğer siz de 3. nesil kahvecilik ve demleme teknikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu video tam size göre! Umarım çekerken çok eğlendiğimiz bu videoyu izlerken siz de aynı duyguları paylaşırsınız.

Kahve dolu günler!

Pandemi şartlarında beni kafesine kabul eden canım arkadaşım Muhammed’e ve bu videoyu çekmemde bana çok yardımcı olan Fikret Tamer’e de tekrardan çok teşekkür ederim!

MOMO Coffee House

Adres:
 İşçi Blokları, mah 1524. Sokak No:34/A, 06530 Çankaya/Ankara

Telefon: 0 312 223 23 36