Ankara’da Voleybol Dolu Bir Gün

Aral Özduygu – Başkent ve Voleybol – Comd 357 Multimedia Journalism Final Projesi

Tüm voleybol takipçilerine tekrardan selamlar,

Bildiğiniz gibi 2020 yılı normal alışkanlıklarımızı dışında geçirdiğimiz bir yıl oldu. Pandemi, hayatımızın her alanını etkilediği gibi spor sektörünü ve spor organizasyonlarını da derinden etkiledi. Nisan ayında, bir şampiyon belirlenmeden, oldukları gibi tescil edilen ulusal voleybol liglerimizin yeniden başlaması Eylül ayını bulacaktı. Voleybolsuz geçen 5 aylık periyodun ilk voleybol organizasyonu ise Eylül başında Ankara, İstanbul ve Bursa’da düzenlenen Kupa Voley’di. Kupa Voley’in ne olduğunu bilmeyenler için açıklayayım, Kupa Voley, sezon içinde oynanan ulusal liglerin yanı sıra bir önceki sezonu liglerinde ilk 4 sırada bitiren takımların karşılaştığı alternatif bir şampiyona. Türkiye Voleybol Federasyonu normal şartlarda Kupa Voley maçlarını ülkenin dört bir yanında düzenleyerek tüm Türkiye’ye voleybol götürmek gibi kıymetli bir misyon yüklenmiş olsa da, maalesef bu sezon pandemiden dolayı Kupa Voley’in Ankara, İstanbul ve Bursa gibi 3 büyük şehirde oynanması uygun görüldü. Ülkemizdeki voleybol severler için kötü olsa da, 6 gün boyunca Ankara’da, kendi evimde sayısız voleybol maçı takip edebilecek olmak beni hayli mutlu etmişti. 3 gün boyunca erkekler etabını, takip eden 3 gün boyunca da kadınlr etabını izlemek ve çeyrek finallere kalan takımları görebilmek için bir önceki blog yazımda bahsettiğim TVF Başkent Voleybol Kampüsü‘nün yolunu tuttum. Bugün bu yazımda da sizleri o günlere götürerek, Ankara’da voleybol dolu bir gün geçirmek neye benziyor, bundan bahsetmeye çalışacağım.


Ulaşım

​          Öncelikle Başkent Voleybol Salonu’na ulaşımınızı nasıl sağlayacağınızla alakalı bir kaç bilgi vermekte fayda var. Salondaki herhangi bir maça özel arabanızla gelmeyi tercih edecekseniz salon etrafında park yeri bulmanın bir hayli zor olduğunu söylemek durumundayım. Daha önce de bahsettiğim gibi yüzölçümü olarak epey sınırlı bir alana yayılan yerleşkenin otoparkını sadece Türkiye Voleybol Federasyonu görevlileri kullanabiliyor ve yerleşke etrafındaki epey dar ara sokaklarda da yer bulmak hayli zor. Durum böyleyken toplu taşıma ile salona gelmek daha mantıklı bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Beşevler’de, tam adresiyle Emniyet Mahallesi, Milas Sokak’ta bulunan yerleşkeye Ankaray kullanılarak gelmek ilk seçenek olabilir. Ankaray kullanılarak gelindiğinde Bahçelievler ve Beşevler duraklarından yürüme mesafesinde olan salona aynı zamanda Gazi Üniversitesi’ne giden dolmuş veya otobüsleri kullanarak da ulaşmak mümkün. Şayet yerleşke Gazi Üniversitesi kampüsünün komşusu. 

 

Bilet

        Salona ulaştıktan sonra şüphesiz yapmamız gereken şey bilet almak veya online olarak aldığımız bileti bastırarak gişelerden içeri girmek. Tabii maalesef bu süreç seyircili oynanan maçlar için geçerli. Şu anda maçlara seyirci kabul edilmiyor ve maalesef bir süre daha edilmeyecek gibi gözüküyor. Başkent Voleybol Salonu’nda oynanan tüm maçlara online olarak Biletway üzerinden bilet alabileceğiniz gibi, gişelerden de bilet temin edebilirsiniz. Salonun, Abant Caddesi’ne bakan tarafında bulunan bilet gişeleri maç günleri sabahtan açılıyor. Ayrıca voleybol maç biletlerinin, futbol ve basketbol müsabakalarına kıyasla çok daha ucuz fiyatlara satıldığını da söyleyelim. Bilet alırken karar vermemiz gereken faktör ise maçı nerden izlemek istediğimiz.  

 

A-400 ve A-200 kodlu yan tribünler genel olarak tercih edilen ve önce biten tribün grupları oluyor. A-400 kodlu, içinde basın tribünü ve protokol tribününü de içinde bulunduran tribün, A-200 kodlu tribüne göre biraz daha sahaya uzak olsa hemen hemen aynı seyir zevkini veriyor. Futbolda kale arkası olarak tabir edilen A-100 ve A-300 kodlu tribünler ise normal zamanda taraftar grupları tarafından tercih edildikleri için genel olarak maç izlemek amacıyla gelen seyirciler tarafından pek ilgi çekmiyor. Yani kısaca amacınız maç izlemek ise A-200, tezahürat yapıp takımınızı desteklemek ise A-300 kodlu tribünleri size önerebilirim. Eğer oyuncuları çok yakından görmek ve onlarla fotoğraf çektirme fırsatı yakalamak isterseniz de soyunma odası çıkışlarının hemen yanı olan C-601 ve C-701 tribünleri size göre. 

Erkekler Etabı

         Ve artık salona ulaşıp biletlerimizi aldığımıza göre maçların tadını çıkarabiliriz. İlk olarak 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Kupa Voley Erkekler Etabı maçlarını takip ettim. Kupa Voley Erkekler Etabının maç programlarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şampiyonanın ilk günü Ankara’da 3 maç oynandı. 11.30’da Ziraat Bankkart – Arhavi Voleybol maçıyla başlayan Kupa Voley heyecanı, 14.00’deki Spor Toto – Solhan Spor maçıyla devam etti. Ankara’da ilk gün 16.30’daki Galatasaray – Haliliye Belediye maçıyla son buldu. 

Erkekler Etabının ikinci ve üçüncü günleri de tıpkı ilk günü kadar heyecanlı ve bir o kadar da çekişmeli devam etti. D grubunda Spor Toto, oynadığı 3 maçı da kazanmayı başardı. Keza C grubunda da bir diğer Ankara temsilcisi olan Halkbank oynadığı 2 maçtan 2 galibiyet çıkarmayı başardı. Öte yandan Karadeniz temsilcisi Arhavi Voleybol 3’te 0 yaparak turnuvaya veda etti. Tıpkı Haliliye Belediye gibi. Kupa Voley Erkekler Etabı’nda Ankara’da oynanan maçlar arasındansa özellikle son gün oynayan ve iki Ankara temsilcisinin karşılaştığı Spor Toto – Ziraat Bankkart maçı şampiyonanın bence en keyifli maçıydı. Spor Toto sahadan 3-2 galip ayrılan taraftı. Sözü geçmişken Ankara takımlarından bahsettiğim blog yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Kadınlar Etabı   

        Kupa Voley Erkekler Etabı’nın bitişiyle 4 Eylül’de de Kadınlar Etabı’nın startı yine Ankara’da, Başkent Voleybol Salonu’nda verildi. Erkekler Etabı’nda Ankara’da 2 grubun maçları oynanırken Kadınlar Etabı’nda sadece bir grubun maçlarını Ankara’da oynaması, daha az maç izleyecek olmamız demekti. Nilüfer Belediye, PTT, İlbank ve şampiyonluğun en güçlü adaylarından Vakıfbank maçlarını Ankara’da oynayacak takımlardandı. İlk gün oynanan Vakıfbank – İlbank mücadelesi kağıt üstünde Vakıfbank’ın favori olduğu bir maç gibi gözükse de büyük bir heyecana sahne oldu. Neredeyse her setin uzatmaya gittiği maç toplamda 1 saat 41 dakika sürdü ve her anı nefes kesti. Vakıfbank 25-19, 23-25, 25-21 ve 25-21’lik setlerle sahadan galip ayrılan taraf olmuştu.

 

Vakıfbank – İlbank maçıyla aynı gün oynanan ve grubun diğer takımlarını karşı karşıya getiren Nilüfer Belediye – PTT maçı da tıpkı günün ilk maçı kadar keyifli ve çekişmeliydi. Tam 2 saat süren maç sonunda Nilüfer Belediye, 23-25, 25-20, 25-19, 25-18 skorlarla sahadan galip ayrıldı. İki takımda da sahaya koydukları bireysel performanslarla öne çıkan isimler vardı. Nilüfer Belediye’de Marie Johnson 23 sayı, 2 ace ve 1 blokla olağanüstü bir oyun sergilerken, PTT’de onun bile üzerine çıkan bir performans vardı. Emiliya Dimitrova tam 27 sayı, 7 blokla oynamasına rağmen takımını mağlubiyetten kurtaramamıştı. Vakıfbank, Başkent Spor Salonu’nda oynadığı 3 maçı da kazanarak adını çeyrek finale yazdıran takım olmuştu. Ankara’da oynanan A grubu maçlarının ardından çeyrek finale çıkmaya hak kazanan bir diğer takım da PTT’ydi. İstanbul ve Bursa’daki gruplardan da Eczacıbaşı Vitra, Kuzeyboru, Galatasaray ve Çan Gençlik Kale Spor, Mart ayında oynanacak çeyrek final müsabakalarındaki yerlerini aldılar.

 

Yazımın yavaş yavaş sonuna gelirken, Eylül ayında oynanan grup maçlarının ardından şampiyonanın gidişatından ve nasıl finalize olacağından bahsetmek istiyorum. Grup maçları sonunda, yeterli galibiyet sayısına ulaşarak kendi gruplarından çıkmayı başaran takımlar, tarihi henüz belli olmamakla beraber ilkbahar aylarında gerçekleştirilecek final etabında mücadele etmeye hak kazandı. Bu takımlar arasında kadınlarda, Vakıfbank, PTT, Eczacıbaşı Vitra, Kuzeyboru, Galatasaray ve Çan Gençlik yer alırken, erkeklerde de Fenerbahçe, Altekma, Spor Toto ve Ziraat Bankkart final etabında mücadele edeceği kesinleşen takımlar oldular. Şayet pandemi izin verirse, tekrar seyircilerin tribünlere döndüğü, voleybolu seven binlerin maçları canlı izlediği bir ortama kavuşacağız. Final etaplarında tekrar görüşünceye dek hoşçakalın…