Diyetisyenimize Sorduk: Karantina Günlerinde Evde Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Merve Cangül- Gizem Uzuner -Ankara’da Sağlıklı Yemek – Comd 357 Multimedia Journalism Final Projesi

Yeniden Merhaba!
Bugüne kadar sizlerle Ankara’da nerelere gidiyoruz, neler yiyoruz, kendimiz evde neler yapıyoruz paylaştık. Ama kendi önerilerimizin yanında bu sefer de sizlere bir uzmandan edindiğimiz bilgileri anlatmaya geldik.
Karantina günlerinde bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz, kendimizi sağlıklı besinlerle nasıl daha iyi hissedebiliriz diye Diyetisyen İlayda Yaluç’a sorduk.

Yaluç, diyet kelimesinin çoğu zaman yanlış kullanılırken, Pandemi süreci ile birlikte diyet kelimesinin hem gerçek anlamıyla kullanılmaya başlandığını hem de toplumun beslenmeden beklentisinin  arttığını dile getirdi.

Ve bizler için bir kaç öneride bulundu;

 

Sağlıklı bedenin ilk ihtiyacı olan şey tabi ki günlük yeterli su tüketimidir. Günlük su ihtiyacı sağlıklı bir birey için 2.5 litredir. Ayrıca, C vitamini kış meyveleri ile birlikte kış griplerinden korunmak için başvurduğumuz bağışıklık güçlendirmede bize destek olan vitaminlerden biridir. C vitamininden en zengin gıdalar kırmızı biber, brokoli, yeşil biber, domates ve turunçgillerdir. İlayda hanım, C vitamininin vücutta depo edilemediğini hatırlatırken  bu yüzden, günlük olarak tüketmemiz gerektiği söyledi.

Önemini önceden de  bildiğimiz, Omega 3 bağışıklık sisteminizi güçlendiren en önemli maddelerden biridir. Haftada 2-3 kere balık tüketerek ve her gün herhangi bir ara öğününüzde 2-3 tam ceviz ile haftalık omega-3 ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Gelelim bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli sebzelerden biri olan  sarımsağa. Sarımsak, hem soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı korunmada hem de tedavi süresinde hızlıca iyileşmeye katkı sağlıyor. Yaluç, sarımsağın içeriğinden daha iyi faydalanabilmek için ezmek veya iyice çiğnemek gerektiğini belirtti.

İlayda Yaluç sizler için bir de tarif verdi;

“Enfeksiyon ve iltihap gibi durumlarda başvurduğumuz zerdeçal bağışıklığı güçlendirmede birebir. Zerdeçalın aktif hale gelebilmesi için  yağ ve karabiberle birlikte tüketilmesi gerekiyor bu sayede vücutta emilimi artıyor.”
Zerdeçaldan maksimum fayda sağlayabileceğimiz ALTIN SÜT tarifini aşağıya ekledik. Soğuk kış
akşamlarında içimizi ısıtırken bağışıklığımızı da güçlendirecek. Kesinlikle deneyin deriz:)

Malzemeler:
1 bardak süt(badem sütü veya dilediğiniz sütü kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı zerdeçal.
1 çay kaşığı zencefil.
1/4 çay kaşığı karabiber.
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı.
1 tatlı kaşığı bal


Hazırlanışı:
Süt, zerdeçal, zencefil ve karabiberi tencereye ekledikten sonra kaynamaya yakın Hindistan Cevizi
Yağını da karıştırın, bardağa aldıktan sonra balı ekleyin hemencecik altın sütünüz hazır.

Online olarak görüşmek için Instagram adresinden ve ya mail adresinden iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Ankara’da yaşayan takipçilerimizin de yüz yüze görüşme imkanı var:)

​Adres: Osmanağa Konakları 2494-2 Sok. no: 6
​Ümitköy/Ankara 
www.instagram.com/ilaydiet/

Ayrıca evde kaldığımız bugünlerde hem kendimize vakit ayırıyor hem de finallerimize çalışıyoruz. Evde canımız sıkıldıkça bir şeyler yemek istesek de abur cubur yerine sağlıklı yemekleri tercih ederek bağışıklığımızı güçlendirip, bize enerji veren yiyecekler tüketmeye çalışıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi tatsız tuzsuz diyet yemekleri değil, sağlıklı ve lezzetli yemeklerle ev de  bir günümüzü nasıl geçirdiğimizi sizlerle paylaşmak istedik.
​Aklınıza takılan bir şey olursa, her zaman bize ulaşabilirsiniz:)