Pandemide Sıkılmaya Son: 4 Eğlenceli Hobi

Pandemide Sıkılmaya Son: 4 Eğlenceli Hobi

Saadet Belin Atabey & Zeynep Sağlamcı / Blog: Hobi Rehberim / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2020-21 Listeleme Projesi

İMerhaba hobiseverler! Pandemi sürecinden geçtiğimiz bu dönemde evde çokça vakit geçirmek zorunda kalıyoruz. Ne yapsak da hayatımıza biraz renk katsak diye düşünürken yapabileceğimiz farklı hobileri araştırmak istedik. Böylece bu süreci hem eğlenceli hem de verimli hale getirebileceğimizi fark ettik. Yeni hobiler edinerek günün stresinden biraz olsun uzaklaşabileceğimizi ve yeni şeyler yaratmanın keyfine varabileceğimizi gördük. Biz de size başladığımız bu yolculukta en keyif aldığımız alternatifleri sunmak istedik. Böylece çeşitli yaş gruplarına ve bütçeye hitap eden, gerek ailenizle gerek tek başınıza keyifli zaman geçirebileceğiniz 4 hobiyi derledik. Bu hobiler nasıl mum ve origami yapacağınızdan tutun da nasıl mandala çizeceğinize kadar uzanıyor. Tabii ki söz verdiğimiz gibi kahveseverleri de unutmadık, çok lezzetli bir cold brew tarifiyle buluşturacağız sizleri. Hazırsanız kemerlerinizi sıkıca bağlayın çünkü başlıyoruz! 

1- Ruhunuza Hitap Edin: Mum Yapın!


Bazen sadece görsellik amaçlı kullandığımız mumlar hem gözümüze hem de ruhumuza hitap ediyor, bizi büyülü diyarlara götürebiliyor. Güzel bir kahve eşliğinde kitap okurken ya da romantik bir akşam yemeğinde bize eşlik eden mumları hobi haline getirmemiz ise kesinlikle mümkün! Yeni bir mum yapabileceğiniz gibi evde az kalmış mumlarınızdan yeni bir mum da yaratabilirsiniz. Malzemelerinin bulunması ise oldukça kolay! 

Malzemeler:

  • Ham parafin ya da soya parafini
  • Stearin (Stearini ayrıca almak istemezseniz parafinle beraber satılanları da mevcut)
  • Saf pamuk ip ya da mum fitili
  • Mum kalıpları ya da ısıya dayanıklı herhangi bir kap
  • Mum boyası (pastel boya ya da gıda boyası da kullanılabilir)
  • Esans (Opsiyoneldir, alerjisi olanlara önerilmez.)


İşe parafini benmari usulü eritmekle başlayın. Direkt olarak bir tencerede eritmek tehlikeli olabilir! Daha sonra stearini ekleyin ve iyice karıştırın. Mum boyanızı da karışımın içine yavaş yavaş ekleyin. Güzel koku vermesi için esansı da koymayı unutmayın. Bir kalıp kullanarak mum yapacaksanız, kalıbınızı önce yağlamalısınız ve fitilini güzelce yerleştirip döktükten sonra donmasını beklemelisiniz. Eğer mumunuzu kavanozda ya da başka bir kapta kullanacaksanız, yağlamanıza gerek olmayacaktır. Donduktan sonra, mumunuz kullanıma hazır!

Bazılarınızın aklında “Mum yapmak bir hobi midir?” gibi bir soru olabilir. Ancak mum yaparken aslında önemsemediğimiz ve her zaman hazır aldığımız bir şeyin yapım aşamasına dahil olmanın; renk renk, şekil şekil ve mis kokulu bir ürün ortaya çıkarmanın hazzı bambaşka. Belki evinizin dekorasyonunda kullanacağınız ya da kitap okurken size eşlik edecek bir mum sizi stresten uzaklaştıracak, yeni bir hobi edinmenizi sağlayacaktır. 

Zorluk:  💪 💪 💪
Fiyat: 💰💰💰
Eğlence: 🤩🤩
Zaman: ⌛⌛⌛


Malzemelere Ulaşmak İçin Tıklayınız

2- Ailenizle Hobi Edinin: Origami Yapın!


Daha önce hiç origami yapmayı denemiş miydiniz? Biz pandemi zamanına kadar hiç denememiştik ve şu an çok pişmanız. Yediden yetmişe herkesin yapabileceği origami, ailenizle ya da tek başınıza keyifli zaman geçirmek için bire bir. Gereken tek malzeme ise kağıt, tabii isterseniz renkli kartonlar da kullanabilirsiniz. Geriye sadece internetten ya da çeşitli kaynaklardan yepyeni origami teknikleri öğrenmek kalıyor. 
 
Origaminin bir hobi olarak size kazandırdıklarından en önemlisi el becerinizi geliştirmektir. Kolayca el çabukluğu kazanabilirsiniz. Aynı zamanda origaminin bilimsel olarak stresi azalttığı da bilinmektedir. Bu yüzden boş zamanınızda ailenizle keyifli vakit geçirmek için harika bir yol olacaktır.  Hatta kendi aranızda origamiyi en hızlı kimin yapacağına dair yarışmalar bile düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız origamilerden bir koleksiyon  oluşturmak da harika bir fikir! Bizim gibi kelebek veya koala yapabilir, kitap ayracı olarak da kullanabilirsiniz. Bir kere yapmaya başlayınca zamanın nasıl geçtiğini unutacaksınız ve daha fazla yapmak isteyeceksiniz.

Zorluk: 💪 💪
Fiyat: 💰
Eğlence: 🤩🤩🤩
Zaman: 


Malzemelere Ulaşmak İçin Tıklayınız

3- Sanatla Dinlenin: Mandala Çizin!


Mandala çizimi, hayatınızda farklı yerlerde gördüğünüz fakat hiç denemediğiniz bir sanat biçimi olabilir. Mandala, Sanskritçede daire olarak biliniyor ve evreni temsil ediyor. Bu göze hoş gelen sanatın psikolojik açıdan birçok faydası olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Mandala çizmenin stresi, anksiyeteyi, depresyonu ve negatif duyguları azalttığı da biliniyor. Siz de günlük hayatın stresinden uzaklaşıp biraz rahatlamak isterseniz gelin hep beraber malzemelerimize bakalım:

  • Kağıt
  • Kalem
  • Pergel
  • Renkli boyalar (isteğe bağlı)

Bu malzemeleri kullanabilirsiniz lakin elinizde benim gibi dijital çizim yapabileceğiniz bir tablet veya bilgisayar varsa onu da kullanabilirsiniz. Nasıl yapacağımıza gelirsek aslında eşit parçaya böleceğiniz üçgenlerin içine ne çizeceğiniz tamamen size kalmış. Daire desenlerinden yıldızlara, keskin köşelerden çiçek yapraklarına kadar yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Benim favorilerim arasında ağaç dallarının üstüne yaprak desenleri (sağdaki çizimde en dış katmanda bulunan desen) ve sprialler (soldaki çizimde dıştan dördüncü ve yedinci katmanlar) var.  Umarım siz de müzik eşliğinde rahatlamanın tadını çıkarırken mandala çizmekten keyif alırsınız. Fakat uyarmadan geçmeyeyim, bir kere çizmeye başlayınca bağımlılık yapıyor!

Zorluk:  💪 💪
Fiyat:  💰
Eğlence: 🤩🤩🤩
Zaman: ⌛⌛


Malzemelere Ulaşmak İçin Tıklayınız

4- Keyifle Kahvenizi İçin: Cold Brew Demleyin!


Son olarak çok kolay hazırlanabilen ve çok lezzetli bir kahve tarifiyle karşınızdayız: Cold Brew. Bu kahve çeşidi sağlıklı olmasının yanı sıra kahvenin aromasını da ortaya çıkarıyor. Hazır yaz ayları da yaklaşıyorken siz de mandalanızı çizerken ya da origaminizi yaparken cold brew’la serinlemek istemez miydiniz? Cevabınız evetse hemen malzemelerimizle başlıyoruz:

  • 1 litre soğuk su
  • 150 gr kalın öğütülmüş kahve
  • 1 bardak buz
  • Soğuk süt (isteğe bağlı)

Öncelikle soğuk suyumuzun içine kahvemizi atarak başlıyoruz, güzel bir aroma için cam şişe kullanılabilir. Kahvenin aromasının daha iyi çıkabilmesi için 48 saat (zamanınız yoksa 24 saat) boyunca buzdolabında bekletiyoruz. Sonrasında kahvemizi süzüyoruz ve cold brew’iniz hazır! Evet, gerçekten de cold brew hazırlamak bu kadar basit. Üstüne tercihe göre buz ve süt ekleyebilir, keyifle tüketebiliriz. Şimdiden afiyet olsun hobiseverler!

Zorluk:  💪
Fiyat: 💰💰
Eğlence: 🤩
Zaman: ⌛⌛⌛


Malzemelere Ulaşlmak İçin Tıklayınız