Hem Ekolojik hem Ekonomik: Türkiye Şartlarına Uygun 4 Elektrikli Araba

Yiğit Karaca – Elektrikli Araba

Merhaba değerli ziyaretçim,

Elektrikli arabaların artılarından bahsetmiştim.

Bu yazımda ise altyapısal yetersizliklere rağmen Türkiye’de alınabilecek en uygun elektrikli arabalardan ve neden Türkiye şartlarına uygun olduklarından bahsedeceğim. Keyifli okumalar!

 

​1) Renault Zoe

Resim

Türkiye’de elektrikli araç sahiplerinin gerektiğinde araçlarını şarj edebilecekleri istasyon sayısı henüz istenilen seviyede değil. Bu nedenle insanlar şarj istasyonu aramaktansa, araçlarını evlerinde şarj etmeyi tercih edebilir.


Renault Zoe, evlerimizde kullandığımız şebeke elektriği ile 22 kw  elektrikle şarj olabilmekte. Bu da yaklaşık olarak 1,5 saat içinde Zoe’nin bataryalarının %80 doluluğa ulaşabilmesi anlamına geliyor. 


Üstelik fabrika verilerine göre bir batarya şarj ile 400 km yol kat edebilmekte olan Zoe, 130.000 Türk Lirası olan değeriyle de Türk müşteriler için oldukça cazip bir otomobil.

​Ayrıntılı bilgi için: renault.com.tr

​​​2) BMW i3

Resim

Bir otomobil devi olan BMW sektörde oldukça popüler olan elektrikli araba akımına katılmakta rakiplerinden geri kalmadı elbette. Bu zamana kadar konforu ve performansı ile göz dolduran Alman markası, yine bizi şaşırtmıyor ve bu geleneği i3 modelinde de sürdürüyor.  0’dan 100’e 7.3 saniyede hızlanan i3 görüntüsünün aksine olukça performanslı bir araba olduğunu kanıtlıyor. 


Dışarıdan görüntüsü çok da konforlu hissettirmese de içeride 5 serilerini aratmayacak bir kalite sunuyor marka. Elektrikli bir araç olması nedeniyle şanzıman ve motorunun olmayışı, i3’e pürüzsüz bir şürüş artısı katıyor.

​Ayrıntılı bilgi için: bmw.com.tr

​3. Tesla Model X

Resim

Tesla Model X, ilk elektrikli seri üretim araba firması olan Tesla’nın 2. nesil SUV aracı.

Her zamanki gibi performansı ve konforuyla sektörün eskilerinden olan Mercedes, BMW ve Audi’ye kafa tutmayı başarabilen Tesla, bu modelinde özellikle güvenlik artılarıyla diğer modellerden ayrılıyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, aracın tanıtımında “gelmiş geçmiş en güvenli SUV” olarak tanımladığı model X özellikle çocuklu ailelerin hayalindeki araba olabilir. Hem geniş iç hacmi hem de şık tasarımıyla göze hoş gelen model X, bagaj bölümünde konumlandırılan iki çocuk koltuğu açıldığı takdirde 9 kişilik bir araç olabiliyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.tesla.com

4) Renault Twizy

Resim

Renault Twizy, gerek kompakt duruşu gerekse elektrikli oluşuyla tam bir şehir içi otomobili.

Fransız şirketinin 2012 yılında piyasaya sunduğu Twizy, 6.1 kWh’lik bataryasını 3,5 saatte tam olarak sarj edebiliyor ve bu sarj ile yaklaşık 100 kilometrelik bir menzile sahip oluyor.

Aileler için elbette uygun olmayan bu araç, sahibine en fazla iki kişilik bir iç mekan sunabiliyor. Bu nedenle daha çok yük taşımadan yapılacak olan şehir içi sürüşlerde kullanılan Twizy, en fazla 80 km hız yapabiliyor. Bu da bu boyuttaki bir araç için oldukça yeterli, üstelik bu hızları neredeyse bedavaya yapıyor olmak Twizy’nin değerini bir kat daha arttırıyor.

​Ayrıntılı bilgi için: tesla.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.